De volledige Westerborkfilm uit 1943, gerestaureerd en ingekleurd

Gepubliceerd op: 3 juni 2021

"De Westerborkfilm is een filmdocumentaire uit 1944 over het doorgangskamp Westerbork in Midden-Drenthe. De film bevat zeldzame beelden van deportaties naar de vernietigingskampen." Aldus Wikipedia.
Achter deze zakelijke woorden blijven veel verborgen, onder meer de verwarring die zou kunnen ontstaan omdat er sinds kort twéé Westerborkfilms bestaan.

Het materiaal voor deze films werd gemaakt door de Joodse kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer in opdracht van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker. Als reden voor de film verklaarde Gemmeker in zijn strafproces dat hij de film had laten maken als herinnering. Een andere mogelijkheid voor het laten produceren van de film zou kunnen zijn om het industriële belang van het kamp aan te tonen aan zijn meerderen, om zodoende overplaatsing naar het Oosten te voorkomen.

De vier filmrollen werden in de jaren '50 in bewaring gegeven aan het Filmmuseum, dertig jaar later verhuisden ze naar de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze worden tegenwoordig voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies bewaard in het archief van Beeld en Geluid. In 2017 werd het filmmateriaal opgenomen in het Memory of the World Register voor documentair erfgoed van UNESCO.

Het Instituut voor Beeld en Geluid geeft zeer gedetailleerde informatie over de film in De Westerborkfilm: een beeld om nooit te vergeten en heeft op 19 mei een prachtige gerestaureerde film over Westerbork uitgebracht. Daarover werd het boek Kamp Westerbork gefilmd. Het verhaal over een unieke film uit 1944, dat elders in deze nieuwsbrief wordt besproken.

Tegelijkertijd werkte Leidschendammer en beeldrestaurator Rick aan een volledig eigen versie van de Westerborkfilm, waarbij hij de beelden een digitale opfrisbeurt gaf en zorgde voor de kleuren.
Aan Hart van Nederland vertelde Rick over zijn fascinatie voor oorlogsfilms.

Misschien zijn ingekleurde historische beelden niet ieders smaak, maar in een tijd waarin beeld steeds belangrijker wordt, brengen ze het verleden wel - het valt niet te ontkennen - angstwekkend dichtbij.

De volledige Westerbork film uit 1943, gerestaureerd en ingekleurd

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.