Sieg Maandag, leven en kunst na Bergen-Belsen

Gepubliceerd op: 20 augustus 2020

Sieg Maandag
leven en kunst na Bergen-Belsen

Dawn Skorczewski, Karen Maandag-Ralph, Sieg Maandag

Lecturis, 2020
Aantal blz.: 176
ISBN: 9789462263734

Sieg stamt uit een familie van diamantairs. Na de oorlog leeft hij een rijk leven. Hij leert het ambacht van diamantair, reist de wereld over, wordt verliefd, zingt in nachtclubs, schildert honderden schilderijen en vervaardigt keramiek. Ook wordt hij vader en sluit zich aan bij een ashram, een hindoeïstische gemeenschap.
Dit boek concentreert zich op de schilderijen en de keramiek van Sieg Maandag. Het werk kan niet los worden gezien van het trauma van Bergen-Belsen. Zijn kunst verontrust en is tegelijk heilzaam. Zoals alle goede kunst overtuigen de schilderijen en de keramiek ook de kijker die niet bekend is met de achtergrond van de maker.
In het boek komt Sieg Maandag uitgebreid aan het woord, omdat hij zijn werk vaak van commentaar heeft voorzien. Dat maakt deze monografie tot een uniek document.


Karen Maandag-Ralph werd geboren in Syracuse, New York, bezocht Colby Sawyer College in New Hampshire en studeerde religie-wetenschappen aan de Universiteit van Denver. Zij verliet de VS en reisde naar Azië in 1974 om te ontdekken hoe de verschillende religies zich manifesteerden in het dagelijks leven van mensen. Zij werkte vele jaren voor internationale bedrijven in Nederland, waar ze de relocation en immigration verzorgde van buitenlandse werknemers.
Zij woont in Amsterdam, in het huis waar zij en Sieg bijna veertig jaar samenwoonden.

Dawn Skorczewski werd geboren in Elmira, New York. Zij is Research Professor Engels op Brandeis University en Clue+ Fellow op de VU in Amsterdam. Haar publicaties onderzoeken raakvlakken tussen pedagogie, poëzie, psychoanalyse en trauma. Zij schreef onder andere Teaching One Moment at the Time (UMass, 2005) en An Accident of Hope:The Therapy Tapes of Anne Sexto (Routledge, 2012).
In haar meest recente holocaustproject onderzoekt zij de rol van de interviewer in holocaustgetuigenissen en de oorlogservaringen van de Amsterdamse Diamantjoden.

De foto die de Britse fotograaf George Rodger op 20 april 1945 maakte van de zevenjarige Sieg die in het bevrijde Bergen-Belsen langs een rij lichamen loopt, schokte de wereld toen deze verscheen in Life magazine van 7 mei 1945.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.