The Perfume Thief

Gepubliceerd op: 5 augustus 2021

The Perfume Thief

Timothy Schaffert

New York: Random House, 2021
Aantal blz.: 336
ISBN: 9780385545747

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar

De Amerikaanse lesbische expat Clementine is een 72-jarige oplichtster met een voorliefde voor onberispelijke maatpakken. Haar leven van misdaad bracht haar over de hele wereld: van de stinkend rijke parfumjunkies van ‘belle epoque’ Manhattan via de geurende vlinders van Costa Rica en de kruidenmarkten van Marrakesj uiteindelijk naar de warme buurt van Parijs. Daar opent ze een winkel waar ze haar beste parfums bottelt ten behoeve van de meisjes van het cabaret.

Dan wordt het 1941 en bij cabaret Madame Boulette’s, Clementines favoriete hang-out, krioelt het van de nazi's, terwijl haar eigen mensen, voor wie het cabaret een tweede thuis is, verdwijnen. 

Maar als vriendin Zoe St. Angel, de topartieste van het cabaret, Clementine vraagt ​​het verborgen dagboek van haar vader, de wereldberoemde parfumeur Pascal, uit het huis te stelen waar de nazi's hen uit hebben gegooid, hoopt Clementine twee vliegen in één klap te slaan: Pascals parfumformule uit handen te houden van de nazi's en zelf zijn recepten te bemachtigen, waarvan ze denkt dat hij die van haar heeft gestolen.
Dan komt de francofiele nazi-bureaucraat Oskar Voss in beeld. Clementine houdt hem met een levendig verslag van haar kleurrijke en merkwaardige levensverhaal aan het lijntje terwijl ze het pand van de parfumeur doorzoekt.

The perfume Thief is een evocatie van Parijs en de demi-monde in oorlogstijd, een sensuele, zintuigelijke ervaring en een intrigerende avonturenroman waarin romantiek, spionage, sluwheid en moed strijden om de eer.

Timothy Schaffert (1967) is de auteur van vijf eerdere romans: The Swan Gondola, The Coffins of Little Hope, Devils in the Sugar Shop, The Singing and Dancing Daughters of God en The Phantom Limbs of the Rollow Sisters. Hij is hoogleraar Engels en directeur Creative Writing aan de Universiteit van Nebraska-Lincoln. Daarnaast schrijft hij de column The Eccentricities of Gentlemen voor het populaire lifestyle-magazine Enchanted Living.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.