The Jews of Goa

Gepubliceerd op: 30 september 2020

Jews of Goa

Shalva Weil (ed.)

Delhi: Primus Books, 2020
Aantal blz.: 325
ISBN: 9789389755763

The Jews of Goa is een baanbrekend onderzoeksverslag waarin tal van geleerden de vroege geschiedenis van de Joden en de ‘conversos’ (tot het christendom bekeerde Joden) reconstrueren aan de hand van teksten, docenten en zelfs verslagen van de rechtszaken van de Inquisitie.
De rooms-katholieke Inquisitie, die in 1492, 1496 en 1536 huishield in Spanje en Portugal, verdreef Joden naar plekken waar ze veiligheid hoopten te vinden. De rust was echter van korte duur, want al in 1560 kwam de Inquisitie naar Goa, een welvarende Portugese kolonie en een belangrijk machtscentrum in India. Toch slaagden sommige Joden erin om aan vervolging te ontkomen en zelfs waardering te oogsten bij de Portugese monarchen. Bekering tot het christendom was vaak de veiligste optie, maar ook op andere wijze wisten Joden zich ondanks alles een plaats te veroveren.

Lange tijd is dit stuk Indiaas-Joodse geschiedenis onderbelicht gebleven. Dankzij dit boek krijgen de Joden én de nieuwe christenen van Goa een profiel.

Shalva Weil is verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Haar onderzoeksgebieden beslaan met name de geschiedenis en het heden van Joden in India en Joden in Ethiopië. In 2017 werkte Weil een jaar aan de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Delhi. In 2019 was Weil een van de sprekers bij de International Convention of Asia Scholars (ICAS) in Leiden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.