Kunst en Cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je in nu niet per sé het huis uit moet

Gepubliceerd op: 16 december 2021

De naaischool te Katwijk van Jozef Israëls (1824-1911).
Opvallend detail: de maker leek zelf niet helemaal tevreden over deze gravure, onderaan staat geschreven: "Deze gravure is veel te flets. Ze lijkt vuil en drabbig, er is geen licht en kracht in." (Reproductie, fotogravure, 1903. Collectie Joods Museum)


Joodse immigranten uit Rusland en Oost-Europa en hun nakomelingen ontwikkelden in de eerste helft van de twintigste eeuw een Joodse muziekstijl die populaire Amerikaanse muziek zou veranderen. Musicoloog Niels Falch promoveerde op zijn onderzoek naar de Joodse invloed op de Amerikaanse popmuziek en vertelt erover tijdens een webinar via Zoom. 

Stuur een mail naar [email protected] - na ontvangst van je aanmelding krijg je de Zoomlink toegestuurd!

Type:
lezing
Wie:
Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers VBV
Waar:
online
Wanneer:
zondag 19 december 2021
Tijd:
11.00 uur

Tablet Magazine wijdt een lang artikel aan het postume debuut van de Amerikaanse kunstenaar Boris Lurie (1924-2008) en de Poolse Erna Rosenstein (1913-2004). Een overzichtstentoonstelling van het verbijsterende werk van Lurie is te zien in het Museum of Jewish Heritage in New York, kunst van Rosenstein bij galerie Hauser&Wirth, beide in New York. 

De schrijver opent zijn verhaal met de fameuze woorden uit 1951 van filosoof Theodor Adorno: "Een gedicht schrijven na Auschwitz is barbaars." Shoah Unshowable biedt stof tot nadenken.

Vandaag, 17 december, opent in het Joods Museum in Amsterdam de tentoonstelling Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! De curieuze verzameling van Heinz Keijser.
Heinz Keijser (1911-1988), Jood, marxist, vluchteling, onderduiker, theaterman, vriend van bekende kunstenaars, kocht in 1947 een antieke zilveren rammelaar.
Deze aankoop zou het begin worden van zijn verzameling van rinkelbellen en rammelaars die uiteindelijk ongeveer 900 items zou gaan tellen.



De gehele verzameling is online te bezoeken op Collectie Keijser. Van elk van de voorwerpen is een grote foto en beschrijving beschikbaar.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Joods Museum
Waar:
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 17 december 2021 - zondag 5 juni 2022
Tijd:
10.00 - 17.00 uur

The Bezalel Narkiss Index of Jewish Art (The Center for Jewish Art) is 's werelds grootste online database van Joodse kunst. De website, die in augustus online kwam, bevat meer dan 260.000 items. De database is volledig doorzoekbaar op categorieën, trefwoord, datum, kunstenaar, locatie, gemeenschap en school of stijl.

Onderzoekers hebben de totale collectie ondergebracht in zeven categorieën: Joodse architectuur, Joodse gedrukte boeken, Hebreeuwse verluchte manuscripten, rituele en heilige voorwerpen, Joodse grafkunst, oude Joodse kunst en moderne Joodse kunst.

Neem eens een kijkje in het Bezalel Narkiss Index of Jewish Art en laat je verwonderen door de rijkdom van deze ongelofelijke schatkamer.

Lees meer op Hypoallergic in Explore the World’s Largest Online Database of Jewish Art, from Antiquity to Today.

In de Synagoge Groningen is de tentoonstelling Joods leven in het grensgebied te zien. Daarmee is het eindpunt bereikt van een reis die de expositie sinds juli dit jaar maakte van Leer, via Weener, Bunde, Winschoten en Bourtange. De tentoonstelling laat zien hoe het Joodse leven er aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens uitzag en hoe vanzelfsprekend en gebruikelijk het was om de grens over te steken.

Het draait in de expositie om de Joodse gemeenschappen in Weener, Bunde en Jemgum aan Duitse zijde en in Bourtange, Winschoten en Groningen aan Nederlandse zijde. De nadruk ligt op Duits-Nederlands-Joodse bedrijfs- en familiegeschiedenissen in het grensgebied. Bekende voorbeelden zijn de puddingfabriek AJP (A.J. Polak) die vestigingen had in Groningen en Weener en de graanhandel van de gebroeders Watermann in Bunde en Nieuweschans.

De tentoonstelling zal na januari worden opgenomen in de permanente expositie in de synagoge.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Synagoge Groningen
Waar:
Folkingestraat 60, Groningen
Wanneer:
vrijdag 10 december 2021 - zondag 23 januari 2022
Tijd:
dinsdag t/m vrijdag en zondag 13.00-17.00. Let op: in januari en februari op dinsdag gesloten!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.