A Yiddish Renaissance

Gepubliceerd op: 22 juli 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Het National Yiddish Theatre Folksbiene [NYTF] is het oudste, nog bestaande Jiddisje theatergezelschap ter wereld. Dit Amerikaanse instituut werd 107 jaar geleden opgericht en produceert nog altijd toneelstukken, musicals, concerten, lezingen en interactieve educatieve workshops in het Engels én in het Jiddisj. NYTF zet kunst in als middel om geïnteresseerden van alle leeftijden in contact te brengen met het Joodse erfgoed en zet zich in om met hun voorstellingen de Jiddisje taal levend te houden. 

In het virtuele concert A Yiddish Renaissance, A Virtual Concert Celebrating the Revival of Yiddish in Culture, the Arts, and Learning Across the Globe viert het toneelgezelschap de herontdekking van de Jiddisje taal en cultuur binnen de internationale kunstwereld. Er komt namelijk steeds meer interesse voor deze oude taal en dat is zeker reden voor een feestje. Speciaal voor deze gelegenheid brengt het NYTF meer dan 140 acteurs, zangers en muzikanten van over de hele wereld samen. A Yiddish Renaissance belooft een sensationeel evenement te worden vol optredens van enkele van de meest gerenommeerde Jiddisj-sprekende Amerikaanse en Israëlische artiesten, zoals Emanuel (Manny) Azenberg, Judy Blazer, Joel Grey, Barry Manilow, Mandy Patinkin, Itzhak Perlman en Dr. Ruth Westheimer.

Daarnaast worden fragmenten uit bekende en bekroonde NYTF-voorstellingen opgevoerd, waaronder Fiddler on the Roof, The Golden Bride, On Second Avenue, Yiddish Pirates of Penzance, Amerike The Golden Land en Soul to Soul. 

A Yiddish Renaissance: A Virtual Concert Celebration is ook een eerbetoon aan Zalmen Mlotek, de artistiek leider van NYTF, die op 15 juni 2021 zeventig jaar werd en al vijftig jaar Jiddisje muziek en theater aan een groot publiek presenteert.

Je kunt dit unieke evenement kosteloos bijwonen, maar je moet je wel registreren.

Type:
theater
Wie:
National Yiddish Theatre Folksbiene
Wanneer:
maandag 26 juli 2021 - vrijdag 30 juli 2021
Tijd:
20.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.