Sigalit Landau – Between Worlds

Overzichtstentoonstelling in het Joods Museum

Gepubliceerd op: 25 november 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De beroemde Israëlische kunstenaar Sigalit Landau werkt veel in en rond de Dode Zee. Vooral haar spectaculaire zoutsculpturen zijn wereldwijd bekend en die zijn nu voor het eerst in Nederland te zien, in het Joods Museum in de overzichtstentoonstelling Between Worlds. Door voorwerpen onder te dompelen in het extreem zoute water, soms maandenlang, groeien er zoutkristallen op. Een gewone schoen, een bos prikkeldraad, een visnet of een jurk worden in een nieuwe gedaante uit het meer opgevist.

Er is door het hoge zoutgehalte geen leven in de Dode Zee mogelijk, maar het verhaal luidt dat het water helende, magische en transformerende krachten heeft. Het is op meerdere manieren een beladen plek: politiek gezien door de ligging in het grensgebied tussen Jordanië en Israël en door de locatie ook ecologisch, vanwege de snelheid waarmee het water verdampt en het meer krimpt.
Naast deze zoutkristalvormen worden in Between Worlds ook een aantal van Landau’s video-installaties getoond om deze bredere context te schetsen.

Op 3 december, de dag dat deze tentoonstelling opent, vindt in het auditorium van het museum om 12.00 uur een artist talk plaats. Daarin gaat curator Ronit Eden met Sigalit Landau in gesprek over haar nieuwe tentoonstelling, haar werk en haar leven.

De in Amsterdam wonende en werkende Ronit Eden cureert en produceert al vijftien jaar tentoonstellingen over hedendaagse Israëlische kunst in Nederland. Afgestudeerd in design en architectuur is ze vooral geïnteresseerd in kunst waarin historische en culturele gebeurtenissen zijn verwerkt die de politieke identiteit vormgeven. Between Worlds van Sigalit Landau past dus precies bij haar interessegebied.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Joods Museum
Waar:
Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 3 december 2021 - zondag 27 maart 2022
Tijd:
openingstijden Joods Museum

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.