Namen noemen

Een unieke reflectie op het schrijverschap door de winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2018

Gepubliceerd op: 23 maart 2022

Namen noemen

Nachoem M. Wijnberg

Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
Aantal blz.: 123
ISBN: 9789493256583
Vertaald door: Amsterdam
Oorsponkelijke titel: Uitgeverij Pluim

In Namen noemen neemt Nachoem M. Wijnberg de lezer mee naar de achterkamertjes, voorkamers en zelfs de receptieruimtes van de Nederlandse literatuurgeschiedenis en plaatst die in een bredere context. Van zijn generatiegenoten tot reflecties op eerbiedwaardige – en ook daarom bij naam genoemde – voorgangers en de jonge honden van de poëzie, en van Pessoa en Borges tot Whitman en Mandelstam. Maar bovenal is Namen noemen een unieke reflectie op het schrijverschap van de winnaar van de P.C. Hooft-prijs, die de grote vraag openlijk stelt: wat betekent het om een dichter – of zelfs een Nederlands dichter of zelfs enkel één dichter – te zijn, en gelezen te worden – of niet?

Nachoem M. Wijnberg (1961) studeerde Rechten en Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1990 aan de Rotterdam School of Management en werd in 2001 benoemd tot hoogleraar Industriële Economie en Organisatie aan Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2005 werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam. Wijnberg is dichter en romanschrijver. Hij schreef vier romans (meest recent: De opvolging, 2005) en dertien dichtbundels. De eerste tien werden verzameld in Uit tien. Daarna verschenen nog Liedjes, dat werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzie Prijs, Het leven van, dat de VSB Poëzieprijs kreeg toebedeeld, Divan van Ghalib, waaraan de Gedichtendagprijs toeviel en Als ik als eerste aankom.
Poëzie van Wijnberg verscheen in het Italiaans en in het Engels (Advance Payment, vertaald door David Colmer).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.