Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 23 juni 2022

Milk And Honey, een 'vitreografie' (op glas geschilderde afbeelding) van de Franse kunstenaar Jean-Pierre Weill (Parijs, 1954). Weill woont sinds 2014 met zijn gezin in Israël.

In de documentaire Vastgelegd laten Batya Wolff en Arnoud Holleman zien hoe fotografie en film verweven zijn met de nawerking van de Sjoa in Batya’s familie. Haar vader Max Wolff kocht na de oorlog een camera en bewaart nu tienduizenden vastgelegde momenten in een enorm beeldarchief. Fotografie is zijn 'coping mechanism' om met zijn oorlogstrauma om te gaan, maar al fotograferend zette hij ook een rem op het leven van zijn dochter Batya. Kan zij zich bevrijden van een oorlog die voor haar geboorte al afgelopen was?

Type:
film
Wie:
Joods Cultureel kwartier
Waar:
Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 30 juni 2022
Tijd:
14.00 uur


Hans van Manen - hij wordt op 11 juli 90 - is een van de grootmeesters van het hedendaags ballet. Zijn oeuvre telt meer dan honderdvijftig balletten, die worden gekenmerkt door zijn eigenzinnige stijl.
Op zaterdag 16 juli gaat Arnon Grunberg, die zelf onlangs zijn dansdebuut maakte in de dansvoorstelling microcosm, met Van Manen in gesprek over zijn indrukwekkende repertoire, het inzetten van het lichaam en de poëzie van de danskunst.

Type:
dans
Wie:
Debatcentrum de Balie
Waar:
Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 16 juli 2022
Tijd:
20.00 uur

Peter Sellers (1925-1980), internationaal befaamd om zijn filmrollen in tal van beroemde films, waaronder de onvergetelijke Dr. Strangelove van Stanley Kubrick, is altijd een raadsel gebleven. We weten dat hij een afstammeling was van de beroemde achttiende-eeuwse Sefardisch Joodse bokser Daniel Mendoza via zijn moeder Peg.  Bij zijn overlijden bleek hij vele honderden uren aan door hemzelf gefilmd beeldmateriaal te hebben nagelaten. Dat leverde een intieme biografie op van een gecompliceerd mens.

Jewish Book Week gebruikt de Bafta-genomineerde BBC Arena documentaire Peter Sellers: As He Filmed It als startpunt voor een online gesprek op 7 juli 2022 met filmkenner Jason Solomons, Sellers dochter Sarah, komiek en The Big Impression ster Ronni Ancona en Peter Lydon, regisseur van de film.Type:
film
Wie:
Jewish Book Week
Waar:
online, tickets te bestellen via de weblink
Wanneer:
dinsdag 5 juli 2022
Tijd:
20.00 uur

Dit jaar is er weer een Zomersalon in de sjoel van de Liberaal Joodse Gemeente aan de Zuidelijke Wandelweg 41 in Amsterdam. Een kleine dertig LJG-leden exposeren er hun werk.
Te bezoeken op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn: de kaartverkoop voor het Chanoekaconcert 2022 is gestart! 
Het concert vindt plaats op de avond van het achtste en laatste kaarsje van de chanoekia, zondag 25 december.
Op het podium tref je in elk geval het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble. Wie de solisten zijn, wordt later bekend.

Type:
muziek
Wie:
Stichting Jewish Music Concerts
Waar:
Concertgebouw Amsterdam
Wanneer:
zondag 25 december 2022

Kunstenares Jip Wijngaarden maakte aanvankelijk naam met haar vertolking van de rol van Anne Frank in de toneelbewerking uit 1984 die werd geregisseerd door Jeroen Krabbé. Ze zou haar carrière als actrice niet voortzetten en pakte haar oude liefhebberij, het schilderen, op met nieuwe energie.
Wijngaarden heeft al vaker in Sjoel Elburg geëxposeerd, en is nu terug met Rendez-Vous, twintig uitbundig kleurrijke, figuratieve schilderijen die elk een verhaal vertellen.
Zelf omschrijft Wijngaarden haar werk als figuratief-expressionistisch. “Ik druk iets uit dat in mijn hoofd zit en doe dat met kleur. Veel kleur.”


De Veluwekoerier had een interview met Jip Wijngaarden waarin ze de achtergronden van haar werk toelicht.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Museum Sjoel Elburg
Waar:
Graaf Hendriksteeg 2, Elburg
Wanneer:
vrijdag 20 mei 2022 - zaterdag 3 september 2022
Tijd:
dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.