Ontsnapping uit het getto

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

Ontsnapping uit het getto

John Carr

Amsterdam: Atlas Contact, 2021
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789045045245

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Tom Zwaan
Oorsponkelijke titel: Escape from the Ghetto, The Breathtaking Story of the Jewish Boy Who Ran Away from the Nazis

Begin 1940 steekt de dertienjarige Chaim Herszman een bewaker neer bij het getto van Lodz. De man stond op het punt Chaims jongere broertje dood te schieten. Chaim ontsnapt en begint aan een levensgevaarlijke vlucht door het door de nazi’s bezette Europa. Hij belandt als verstekeling in een Duitse troepentrein naar Berlijn, waar hij het enkele maanden volhoudt, voordat hij onder een valse identiteit in de Elzas terechtkomt. Daarna lukt het hem de grens naar het veiligere Vichy in Frankrijk te passeren, verborgen in een Duitse politiewagen. Uiteindelijk ontkomt hij door de Pyreneeën over te trekken en naar Gibraltar te gaan. Hij belandt in Engeland, neemt dienst in het Britse leger en raakt betrokken bij de verovering van Duitsland. Geholpen door zijn niet-Joodse uiterlijk, een dosis lef en vastberadenheid, bewuste wisselingen van identiteit, en zeker ook door gelukkig toeval en de hulp van vreemden, slaagt Herszman erin zijn odyssee te overleven. Op latere leeftijd heeft hij zijn bijzondere oorlogsgeschiedenis gedetailleerd verteld aan zijn oudste zoon, de auteur John Carr. De onbevangen blik van een Pools-Joodse jongen op mensen onder oorlogsomstandigheden in Polen, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië biedt een verrassend perspectief op de zwartste jaren uit de Europese geschiedenis.

John Carr is de oudste zoon van Chaim Herszman, later Henry Carr (1927-1995), die in Ontsnapping uit het getto het ongelooflijke avontuur van zijn vader heeft gereconstrueerd.

The Jewish Chronicle plaatste in augustus 2021 My father’s secret past in the ghetto, waarin de ontstaansgeschiedenis van het boek gedetailleerd wordt beschreven.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.