Jong in de oorlog

Herinneringen aan de Plantage-Weesperbuurt, Amsterdam 1940-1945

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Jong in de oorlog
Herinneringen aan de Plantage-Weesperbuurt, Amsterdam 1940-1945

Ester Wouthuysen, Willem Campschreur

Amsterdam: Boom Geschiedenis, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789024448494

De Amsterdamse Plantage-Weesperbuurt neemt in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een bijzondere plaats in. Er is bijna geen hoek, straat of gebouw te vinden zonder verhaal. Hier stonden de Joodse ziekenhuizen die werden leeggehaald en de Hollandsche Schouwburg, waarvandaan tienduizenden Joden zijn weggevoerd. Artis herbergde onderduikers, de diamantairs in de Diamantbeurs werden beroofd.
In dit boek worden achttien bewoners van toen, Joods en niet-Joods, geïnterviewd. Ze vertellen, vaak voor het eerst, hoe zij de oorlog in de Plantage-Weesperbuurt hebben beleefd, wat ze zagen en meemaakten. Zij waren soms nog maar een kind toen de oorlog hun leven voorgoed veranderde. Wie hun verhalen leest, kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar deze bijzondere buurt. De persoonlijke verhalen worden rijk geïllustreerd en aangevuld met achtergrondinformatie over plaatsen en gebeurtenissen in de buurt.

Ester Wouthuysen is kunsthistorica en publiceerde veelvuldig over Amsterdam en de Plantage.
Willem Campschreur werkte als uitgever bij Amnesty International en het Koninklijk Instituut voor de Tropen en was daarna freelance boekenproducent.

Beide auteurs wonen in de Plantage en zijn voormalig bestuurslid van de Vereniging Vrienden van de Plantage. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.