Kol Nidré - Alle geloften

Een melodie en een tekst met grote zeggingskracht

Gepubliceerd op: 29 september 2022

'Kol Nidré', het gebed waarmee de synagogale dienst op erev Jom Kipoer, aan de vooravond van Jom Kipoer, begint, wordt driemaal gereciteerd. In de oeroude Aramese tekst verzoek je om nietigverklaring van alle geloften, eden en verplichtingen die je in het afgelopen jaar op je hebt genomen, zodat je het nieuwe jaar 'schoon' kunt beginnen. De prachtige melodie, die ergens in de donkere Middeleeuwen in Duitsland werd genoteerd, werd buiten de Joodse wereld vooral bekend door het Adagio voor cello en orkest op. 47 dat de Duitse componist Max Bruch (1838-1920) in 1880 schreef. Die was overigens niet Joods, hoewel hij tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege deze compositie door de nazi's wel als 'entartet' werd weggezet.

Wij laten het podium aan cellist Misha Maisky met Paavo Järvi als dirigent van het Frankfurt Radio Orkest.

Over Kol Nidré is zoveel te vertellen - de melodie, de tekst, de betekenis - en de website van Reform Judaism is daarvoor de best denkbare bron. Times of Israel schreef in 2018 over de ongelofelijke kracht en invloed van Kol Nidré. En als je nog meer wilt weten, kijk dan ook eens op Milken Archive.

Bruch: Kol Nidrei ∙ hr-Sinfonieorchester ∙ Mischa Maisky ∙ Paavo Järvi

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.