Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Woman reading - the artist's wife, door Aaron Shikler (1922-2015). Shikler maakte naam als beeldend kunstenaar met grote portretten van Amerikaanse politici en beroemdheden.

Een echte Kavalsky en andere verhalen

Nieuwe boeken van Clarissa Jacobi, Daniel Kahneman

Amsterdam: Querido, 2013
Aantal blz.: 63
ISBN: 9789021448848

Ook als e-book verkrijgbaar

De kleine novelle Een echte Kavalsky, die in 1966 als Wit Beertje verscheen, was Clarissa Jacobi’s debuut in boekvorm. In deze nieuwe uitgave is 'Een echte Kavalsky' gebundeld met twee recentere verhalen van Jacobi: 'Jobs kinderen' en 'Traan-trein...'

In ‘Jobs kinderen’ beleven we het laatste weekend van Rachel. Zij ervaart haar leven als nutteloos, zichzelf als overbodig, daarin gesterkt door de egocentrische kinderen uit haar tweede huwelijk, in Zuid-Afrika. Haar gedachten keren terug naar het land van haar jeugd, naar haar eerste man en hun kinderen, die 1945 "niet gehaald" hebben.

In ‘Traan-trein...’ reist een jonge vrouw in de eerste lente na de bevrijding nog éénmaal van Amsterdam naar Oldenzaal, om afscheid te nemen van haar familie, althans van wat daarvan nog rest, alvorens te emigreren.

Een echte Kavalsky en andere verhalen is uitsluitend als ebook verkrijgbaar.

Clarissa Jacobi, pseudoniem van Clara Spits, (1920-1998) schreef een aantal verhalen en romans, en emigreerde, omdat ze het in Nederland niet uit kon houden, in 1947 naar Zuid-Afrika, waar ze in 1955 trouwde met Leon Friedman. Zij werkte onder andere in het Joods Historisch Museum in Kaapstad. In de oorlog was zij ondergedoken; haar ouders werden vermoord in Sobibor.

Lees meer over de schrijfster op Joods Amsterdam.

Ruis
Waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen, en hoe we dat kunnen voorkomen

Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein

Amsterdam: Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2021
Aantal blz.: 448
ISBN: 9789046828465

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Lidwien Biekmann, Koos Mebius
Oorsponkelijke titel: Noise. A Flaw in Human Judgment

Overal waar mensen beslissingen nemen, is sprake van ruis: verschil in oordelen die identiek zouden moeten zijn. Artsen stellen verschillende diagnoses bij dezelfde patiënt, rechters geven verschillende straffen voor hetzelfde delict, twee collega's beoordelen vergelijkbare sollicitanten verschillend. Iemand neemt 's ochtends andere beslissingen dan 's middags. Zulke voorbeelden van ruis zijn overal te vinden, maar mensen en organisaties zijn zich gewoonlijk niet bewust van de rol van ruis bij hun beoordelingen en hun handelen.

Met een aanstekelijk enthousiasme bespreken Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, Olivier Sibony en Cass Sunstein op basis van de nieuwste bevindingen in de psychologie en gedragseconomie hoe en waarom wij zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen, en wat we eraan kunnen doen.

"Een baanbrekend boek dat onze denkwijze zal veranderen, van de experts in strategisch denken en auteurs van de megabestsellers Thinking, Fast and Slow en Nudge."

De Israëlische wetenschapper Daniel Kahneman (1934) is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. In 2002 won hij als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Hij is de auteur van de bestseller Thinking, Fast and Slow.

Olivier Sibony is hoogleraar strategie aan de HEC Paris en Associate Fellow aan de Saïd Business School, Oxford University. Hij heeft veel gepubliceerd over het verbeteren van de kwaliteit van strategische besluitvorming, onder andere in Harvard Business Review en MIT Sloan Management Review.

Cass R. Sunstein is Robert Walmsley University Professor aan Harvard. Van 2013 tot 2014 was hij lid van president Obama's Review Group on Intelligence and Communications Technologies. Hij is auteur van onder meer twee New York Times-bestsellers: The World According to Star Wars en Nudge (met Richard H. Thaler).

Experiment mensheid

Floris Cohen, Frits Wentholt

Amsterdam: Prometheus, 2021
Aantal blz.: 336
ISBN: 9789044648041

Ook als e-book verkrijgbaar

Experiment mensheid gaat over u, over mij, over ons allemaal. Het gaat over het raadsel dat we zo vaak voor onszelf zijn. Het gaat over hoe we ons gedragen, individueel maar ook in groepsverband. Het gaat over hoe wij van binnen in elkaar zitten en hoe dat op ons handelen uitwerkt. Het gaat over onze complexiteit, onze morele dilemma’s, onze tegenstrijdigheden, onze grootsheid en onze misère. Het gaat over wat we nodig hebben om gelukkig te worden, maar ook over het kwaad in ons, over zingeving, over wat er nodig is voor oplossingsgericht denken. Het gaat over de menselijke soort als uniek evolutionair experiment. Een experiment zonder aanwijsbare experimentator. Een experiment met een diersoort - de onze - die het voor zijn specialisatie moet hebben van zijn ongespecialiseerdheid: ons uniek sterk ontwikkelde vermogen tot leren van onze ervaringen. Een experiment dat op een fenomenaal succes is uitgelopen, maar wel een succes waar we ook aan te gronde kunnen gaan. De hier geboden analyse van onze diepste drijfveren mondt uit in een slotsom over wat we kunnen doen om het als mensheid nog te redden.

Historicus Floris Cohen (1946) publiceerde onder meer De herschepping van de wereld en Het knagende weten. In diezelfde toegankelijke stijl herschreef en voltooide hij nu de publieksversie van Wentholts postume meesterwerk.
Rob Wentholt (1924-2010) was hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. De gedachtegang in dit boek - vrucht van ruim een halve eeuw diep nadenken - is van hem afkomstig. Hij was een messcherp analyticus, een uitstekend mensenkenner en een wijs mens.

Jessica Durlacher was op zaterdag 3 juli te gast in het NPO Radio 1-programma De taalstaat. In De taalschat sprak ze met Frits Spits over het boek Strepen aan de hemel van haar vader G.L. Durlacher, dat deze maand is heruitgegeven.
Wie het gesprek heeft gemist, kan het online terugluisteren.

Voor het literaire weblog Tzum schreef Ellen Krol het essay Een echte Kavalsky door Clarissa Jacobi.

"In het rijtje Joodse schrijvers die schrijven over de vervolging in de Tweede Wereldoorlog wordt Clarissa Jacobi zelden genoemd. Toch hoort zij daar zeker in thuis, getuige o.a. haar opmerkelijke novelle Een echte Kavalsky (1966). Deze titel alleen al vertelt het verhaal van een generatie. Een echte Kavalsky geeft in drie woorden stem aan die Joodse teruggekeerden uit de oorlog die na hun familieverlies moesten zien te aarden in de schoonfamilie."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.