Klassiekers van de Joodse studies - Jaar III: De Joden van de islam

Laatste kans voor de komende lezing van Bart Wallet

Gepubliceerd op: 18 november 2021

Je kunt je nu nog inschrijven voor de derde lezing van Bart Wallet in de serie Klassiekers van de Joodse studies - Jaar III: De Joden van de islam. Komende lezing heeft als thema: Op zoek naar de identiteit van Mizrachiem.

Voor zijn derde lezing koos Bart Wallet de essays in On the Arab-Jew, Palestine, and Other Displacements: Selected Writings of Ella Shohat (2017) van de spraakmakende Israëlische cultuurcriticus Ella Shoat. Het boek werd in 2017 bekroond met de Middle East Monitor Palestine Book Award.

Een meerderheid van de Joodse Israëli’s stamt af van Joden afkomstig uit de Arabische en islamitische landen in het Midden-Oosten. Sinds de jaren zeventig worden zij Mizrachiem genoemd.

De wetenschappelijke studie van Mizrachiem is nauw verweven met activisme, waarbij wordt gestreden voor een betere maatschappelijke positie in de Israëlische samenleving. Die beide lijnen komen samen in het werk van Ella Shohat, de ‘godmother’ van Mizrachi studies. Haar verzamelde essays zijn scherp en kritisch en zijn onverminderd uitdagend. In deze lezing analyseren we Shohats inzet en het debat dat zij heeft losgemaakt.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.