Five Yiddish Films You Can Stream Right Now for Free

A sampler of Yiddish films (with English subtitles) on the Internet

Gepubliceerd op: 9 december 2021

Streaming on-demand is een zegen voor filmliefhebbers over de hele wereld - het aanbod is overweldigend. Maar films in het Jiddisj zijn moeilijk te vinden. De Jiddisje cinema maakte in de eerste helft van de twintigste eeuw een grote bloei door, maar na de Sjoa werden er nog maar weinig Jiddisje films gemaakt. Toen in januari 2017 de veelgeprezen film Menashe op het Amerikaanse Sundance Film Festival in première ging, werd gezegd dat het een van de eerste Jiddisje speelfilms was die in zeventig jaar werd uitgebracht.

Nijvere redacteuren van My Jewish Learning toetsten deze bewering en ontdekten dat er wel degelijk een aantal Jiddisje films te vinden is die je kosteloos online kunt bekijken. De films die ze kozen zijn Engels ondertiteld. Ze vermelden erbij dat de films niet alleen de moeite van het bekijken waard zijn maar ook leerzaam zijn voor mensen die Jiddisj leren en kennis willen maken met verschillende Jiddisje dialecten.

Menahem-Mendl From Tel-Aviv
Menahem-Mendl From Tel-Aviv is een korte film gebaseerd op een feuilleton dat de Wit-Russische Jiddisje schrijver Yosef Tunkel schreef tijdens een bezoek in 1931 aan Palestina voor het Israël werd. Het personage Menahem-Mendel is een schepping van Sholem Aleichem - een man die van niets iets weet te maken, zelfs geld.

Menahem-Mendl From Tel-Aviv (2016)

Yidl Mitn Fidl
De film De kleine Jood met zijn viool ontleent zijn naam aan een populair Jiddisj liedje. Het verhaal gaat over Arye en zijn dochter Itke die uit hun huis zijn gezet.

Yidl Mitn Fidl (1936)

Zay Gezunt
Zay Gezunt is een heilwens die letterlijk 'wees gezond' betekent, maar doorgaans gewoon wordt gebruikt als 'het ga je goed'. Het verhaal van Zay Gezunt is fictie maar wel gebaseerd op echte gebeurtenissen in 1920 in Palestina. In de film reizen enkele schrijvers uit Polen naar Palestina en vertellen wat ze zien en beleven. Houd daarbij in gedachten dat de Joodse gemeenschap daar het in de jaren '20 van de vorige eeuw economisch heel zwaar had.
Je kunt de film zowel Engels als Hebreeuws ondertiteld bekijken.

Zay Gezunt, Jerusalem (2015)

Samuel 613
De jonge vrome Jood Shmuli noemt zich op een dating website Samuel 613, maar hoe kan hij zijn chassidische cultuur rijmen met het leven in Groot-Brittannië anno 21ste eeuw?

Samuel 613 (2015)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.