Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor catastrofe), herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de moord op zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Jom Hasjoa valt op 27 niesan in de Hebreeuwse kalender (dit jaar 8 april). Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal Joodse organisaties georganiseerde herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.
Tijdens de plechtigheid wordt het Jizkor (gebed van herdenking) uitgesproken, worden herdenkingslichten ontstoken en klinkt muziek. Ook wordt Kaddisj gezegd, het gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikwa (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

De herdenking vindt dit jaar online plaats vanwege de coronamaatregelen. De precieze invulling van het programma is dichter bij de datum terug te vinden op de betreffende webpagina van het Joods Cultureel Kwartier.


Wie:
Joods Cultureel kwartier
Waar:
Online
Wanneer:
donderdag 8 april 2021
Tijd:
19.00 uur

Journaliste Joanne Nihom beschrijft in haar nieuwe boek Over grenzen wat er gebeurt in Israël, het land waar ze woont. Ze belicht de positieve initiatieven en de inspirerende mensen die de media vaak niet halen en toont zich als Joodse vrouw kwetsbaar in de voor haar soms ingewikkelde maatschappij.

Nihom brengt de gezamenlijke Israëlische en Palestijnse initiatieven dichterbij, ziet een ziekenhuisclown uit Gaza aan het werk en laat de lezer kennismaken met een Druzenvrouw die de politiek inging.
Over al die verhalen over verbinding, over het gewone en ongewone en de uitdagingen van de regio spreekt ze in een drie kwartier durend vraaggesprek met Ruben Ridderhof (Christenen voor Israël).

Interview met Joanne Nihom over 'Over grenzen'

"Nettie had een bevrijdend, typisch Joods gevoel van humor en was ontzettend lief voor haar vrienden en familie."

Zelfportret, portret van haar man Huub Steijns en het atelier van Nettie Bromberg in Mesch (L).

Nettie Bromberg (1920-1990) was een Joodse kunstenares die tijdens haar bewogen leven een indrukwekkend oeuvre aan aquarellen, tekeningen en schilderijen heeft gecreëerd. Het zeer persoonlijke werk, waarbij het grote onrecht van de Tweede Wereldoorlog, rassenhaat en onrechtvaardigheid in de wereld belangrijke thema’s zijn, komt in verschillende fases van haar leven aan bod.

De prachtige website Nettie Bromberg, werk en leven, die ook in het Ivriet en Engels beschikbaar is, is gewijd aan de levensgeschiedenis en het werk van deze bijzondere kunstenares.


Op 19 december 2020 gaf het Israëlisch-Portugese Ladino & Fado ensemble Al'Fado een online concert. 

Plaats van handeling: Lissabon, bakermat van de fado en de stad waar het Ladino nooit helemaal verdwenen is.

Type:
muziek
Wie:
Sephardic Heritage International
Waar:
Online
Wanneer:
dinsdag 23 maart 2021
Tijd:
Dagelijks

“Alles is contrast. Anders dan anderen te zijn is de voorwaarde van ons zelfbehoud.”

Carry van Bruggen was een van de meest indrukwekkende denkers in de Nederlandse letteren, maar weinig mensen lezen vandaag nog haar romans, laat staan haar filosofie.

Waarom moeten we haar werk blijven lezen? En wat maken haar filosofische ideeën over individualisme en collectivisme zo relevant voor onze hedendaagse maatschappij?
In een nieuwe aflevering van de serie Grote Denkers duikt De Balie in het gedachtegoed van dwarsdenker Carry van Bruggen.

Schrijver en regisseur Bo Tarenskeen, neerlandicus Saskia Pieterse, socioloog Abram de Swaan en filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit bespreken de relevantie van haar gedachtegoed en kijken hoe deze filosofie kan worden geplaatst binnen de huidige maatschappij.

Het programma wordt afgesloten door het Ragazze Quartet, dat muziek speelt uit de podcast Eva, gebaseerd op de gelijknamige roman van Carry van Bruggen.

De livestream van dit evenement vond plaats op donderdag 25 maart, maar voor wie geen gelegenheid had om te kijken stelt De Balie de opname op zijn website beschikbaar.

Type:
debat
Wie:
Debatcentrum De Balie, het Nederlands Letterenfonds & het Lira Fonds
Waar:
Online
Wanneer:
donderdag 25 maart 2021
Tijd:
20.00 uur, daarna dagelijks

Tien kilo zwaar, 331 perkamentbladen dik en rijkelijk geïllustreerd: het eeuwenoude Amsterdam Machzor is niet zomaar een Joods gebedenboek. Het werd gemaakt in Keulen, maar belandde uiteindelijk na een mysterieuze reis in Amsterdam. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, weet er van alles over te vertellen. en dat doet hij een de aflevering van de podcastserie Topstukken.

Topstukken is de cultuurpodcast van de BankGiro Loterij, waarin Albert Verlinde met gezonde nieuwsgierigheid op zoek gaat naar bijzondere verhalen die schuilgaan achter de mooiste topstukken van Nederland. In elke aflevering vertelt een expert van een culturele instelling met welk object hij of zij een speciale band heeft.

Type:
podcast
Wie:
Topstukken (BankGiro Loterij)
Waar:
Online
Wanneer:
woensdag 24 maart 2021
Tijd:
Dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.