'Jeroesjalajiem sjel zahav' zoals je het nog nooit hebt gehoord!

Een onvergetelijke versie van de Israelische rockformatie HaYehudim en popsterren Raviv Kaner en Guy Mazig

Gepubliceerd op: 1 september 2022

De Israëlische klassieker 'Jerusalem of Gold' of 'Yerushalayim Shel Zahav' (ירושלים של זהב) associëren we normaal gesproken niet echt met rock and roll. Dit wereldberoemde lied kreeg in juni 2022 een opwindende rock-cover in een uitvoering door meer dan 400 zangers en muzikanten.

'Jerusalem of Gold' werd in 1967 in opdracht van de toenmalige burgemeester van de stad Teddy Kollek geschreven door de populaire Israëlische songwriter Naomi Shemer. In de uitvoering door Shuli Natan werd het meteen al een hit. Drie weken na de release brak de Zesdaagse Oorlog uit.
In het lied is sprake van een Jeruzalem dat verdeeld is door muren die het deel van de stad dat destijds onder Jordaans gezag viel scheidden van het deel dat onder Israëlisch bestuur stond. Na de oorlog werden de beide delen van de stad herenigd en het lied werd een hymne die onlosmakelijk met die oorlog in verbonden.

In juni 2022 vroeg het stadsbestuur van Jeruzalem de Israëlische rockband HaYehudim (De Joden) het lied in een nieuwe versie te brengen, en zo ontstond dit opwindende en indrukwekkende rock-anthem dat door meer dan 400 zangers en musici aan de voet van de muren van de stad werd uitgevoerd.

ירושלים של זהב Yerushalayim Shel Zahav

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.