Online: Inleiding in de sidoer

Een tweedelige cursus voor wie nog niet zoveel weet over de dagelijkse diensten in de synagoge

Gepubliceerd op: 17 februari 2021

Het woord 'siddoer' (het wordt ook wel met één 'd' geschreven) is Hebreeuws voor gebedenboek. Het bevat de dagelijkse gebeden, de gebeden voor sjabbat en een aantal gebeden voor de feestdagen, ordelijk gerangschikt. Het woord sidoer heeft dezelfde drieletterige stam (sjoresj) samech - dalet - reesj als het woord seder, wat ordening betekent.
Dat is natuurlijk een leuk weetje, maar het zegt niets over de ontstaansgeschiedenis van dit dagelijkse gebedenboek. Het bestaat al ruim 2000 jaar en heeft dezelfde basisstructuur. Maar in de diaspora kwamen daar wel wijzigingen in. En toch kun je, met je eigen sidoer in de hand, overal ter wereld een synagogale dienst volgen.

In de Zoomlezingen die Karel Jongeling op donderdag 18 en donderdag 25 maart om 20.00 uur zal geven, leer je aan de hand van de sidoer hoe een synagogale dienst is opgebouwd (18 maart) en krijg je uitleg over het Amida, het Achttiengebed - het hoofdgebed van de dagelijkse gebedsdiensten, en enkele andere centrale teksten (25 maart).
En waarom bevat het Achttiengebed negentien gedeeltes?

Alle geciteerde teksten worden gepresenteerd in het Hebreeuws met Nederlandse vertaling. Als uitgangspunt dient de Siddoer met vertaling van Jitschak Dasberg.

Na registratie op onze website krijg je per mail de inloggegevens voor Zoom toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.