Gedichten

deel II

Gepubliceerd op: 9 juni 2022

Gedichten II

Yehuda Amichai

Zorgvlied: Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2022
Aantal blz.: 264
ISBN: 9789083095967
Vertaald door: Tsafrira Levy en Tamir Herzberg

"Yehuda, I think you are my favorite poet", schreef Poet Laureate Ted Hughes in een persoonlijke brief aan de Israëlische dichter Yehuda Amichai.
En Hughes was niet de enige. Het werk van Amichai, die in 1955 debuteerde en die wordt beschouwd als een van de grootste dichters van de twintigste eeuw, werd in maar liefst veertig talen vertaald. Vanwege zijn keuze voor persoonlijke, intieme onderwerpen en het dagelijkse leven in zijn woonplaats Jeruzalem werd hij wel de meest huiselijke dichter van Israël genoemd.
Amichai trad verscheidene malen op bij Poetry International in Rotterdam en stond in 2000 op de shortlist voor de Nobelprijs voor de literatuur.
Het eerste deel, Gedichten I, verscheen in juni 2021.


De vertalers kozen gedichten uit de bundels Het uur van genade (1982, Mens zijt gij en tot mens zult gij wederkeren (1985), Liefdesgedichten (1986), Ook de vuist was eens een open hand met vingers (1989), Open dicht open (1998) en Naoogst, diverse bronnen.
Achterin het boek is de bewerking van het artikel 'De poëzie van Yehuda Amichai: de schoonheid van het onvolmaakte' (2021) van vertaler Tamir Herzberg opgenomen.

Als voorproefje van (of kennismaking met) de poëzie van Amichai hieronder in PDF het gedicht waaraan de titel Ook de vuist was eens een open hand met vingers (1989) is ontleend.

Amichai (1924-2000) werd in Duitsland geboren als Ludwig Otto Yehuda Pfeuffer. In 1935 emigreerde hij met zijn ouders, broers en zussen naar Palestina, dat in die tijd onder Brits mandaat stond. Zijn eerste dichtbundel verscheen in 1955 en die wordt beschouwd als een keerpunt in de Israëlische poëzie. Behalve ruim 3.000 gedichten schreef Amichai ook twee romans, korte verhalen en toneelstukken, maar zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan zijn gedichten, die in veertig talen zijn vertaald.
Amichai kreeg verschillende literaire prijzen en kwam in 2000 op de shortlist van de Nobelprijs voor de literatuur. Helaas overleed hij nog voor er een keuze was gemaakt.

Amichai hand

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.