Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Onvoltooid werk
Aantekeningen van een chronische herlezer

Vivian Gornick

Amsterdam: Nijgh & van Ditmar, 2020
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789038808949

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Caroline Meijer
Oorsponkelijke titel: Unfinished Business: Notes of a Chronic Re-Reader

Vivian Gornick duikt steeds terug in dezelfde boeken. Als onzekere jonge vrouw, als succesvolle schrijfster, op haar twintigste, vijfenveertigste, zestigste. Steeds vindt ze zichzelf in nieuwe personages, ziet ze de boeken met een verbaasde nieuwe blik. Hoe heeft ze het zo verkeerd kunnen onthouden?
Gornick herleest Sons and Lovers van D.H. Lawrence en verliest haar sympathie voor de hoofdpersoon. De gevoelige Eddie in een roman van Elizabeth Bowen wordt een weerspiegeling van haar eigen eerste vriendje. Ze neemt een kat, voelt zich onbegrepen door de kat, en zoekt troost in Particularly Cats van Doris Lessing.
In negen scherpe essays, half autobiografie, half literatuurkritiek, beschrijft Gornick haar steeds veranderende band met haar favoriete boeken. Gornick weet met haar precieze taalgebruik het ongrijpbaar tijdloze aan literatuur tastbaar te maken.

Vivian Gornick (1935) is de veelgeprezen auteur van een groot aantal boeken, waaronder haar recent verschenen memoir The Odd Woman and the City, en drie essaybundels. Van deze bundels werden The Men in My Life en The End of the Novel of Love genomineerd voor de National Book Critics Circle Award.
Lees meer over Vivian Gornick in the Jewish Women's Archive encyclopedie.

Bekentenissen van Zeno

Italo Svevo

Amsterdam: Athenaeum, 2020
Aantal blz.: 440
ISBN: 9789025312794

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jenny Tuin
Oorsponkelijke titel: Coscienza di Zeno

Op aanraden van de psychiater tot wie hij zich heeft gewend om van zijn rookverslaving af te komen, begint Zeno Cosini zijn levensgeschiedenis op te schrijven. Daarbij is hij voortdurend in discussie met zijn geweten en weet daar meestal op spitsvondige wijze van te winnen.
Als lezer weet je al snel niet meer of de dagboekaantekeningen werkelijk hebben plaatsgevonden of zijn ontsproten aan de warrelende geest van de hypochondrische en verbijsterend egocentrische Zeno. Genadeloos ontrafelt hij zichzelf en sprokkelt de flarden van zijn neurotische persoonlijkheid weer bijeen. En ondanks alles is hij best een aardig mens, ontdek je gaandeweg.

Italio Svevo (pseudoniem van Ettore Schmitz, 1861-1928) werd bekend met zijn derde en laatste roman, Bekentenissen van Zeno (Coscienza di Zeno 1923). Vijf jaar na het verschijnen van dit boek kwam hij bij een auto-ongeluk om het leven. Svevo brak internationaal door toen James Joyce, Svevo's leraar Engels in Trieste, en na Svevo's dood ook schrijver Valéry Larbaud zich hard gingen maken voor Coscienza di Zeno.

Kun je me ooit vergeven? Lee Israel
Bekentenissen van een literair oplichter

Lee Israel

Amsterdam: De Geus, 2020
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789044543049

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Nadia Ramer
Oorsponkelijke titel: Can You Ever Forgive Me? (2008)

Ooit was Lee Israel een gevierd schrijfster van biografieën van Amerikaanse beroemdheden. Nu is ze aan lager wal geraakt, drankzuchtig en cynisch. Als haar oude kat ziek wordt, steelt ze, om de dierenarts te kunnen betalen, wat vergeelde brieven van een beroemdheid uit een bibliotheek. Handelaren blijken vooral voor goed geschreven brieven van grote namen grof geld te betalen, en Lee ruikt een kans om haar talent als biograaf op een heel nieuwe en illegale manier te gelde te maken. In 1992 kwam het bedrog uit.

Lees ook Can We Ever Forgive Her? Lee Israel and Her Literary Forgeries op h2g2 The Hitchhiker's Guide to the Galaxy: Earth Edition.

Leonore (Lee) Israel (1939-2014) was een New Yorker in hart en nieren. Ze schreef biografieën over Tallulah Bankhead, Dorothy Kilgallen en Estée Lauder. In 2008 verscheen Can You Ever Forgive Me? In 2018 volgde de succesvolle gelijknamige verfilming.

We maakten weer eens een virtueel rondje langs boekhandels die boeken in de uitverkoop hebben, en maakten een keuze uit de kwaliteitsramsj die we er tegenkwamen.

Joods Amsterdam
Geïllustreerde gids

Jan Stoutenbeek, Paul Vigeveno

Amsterdam: Bas Lubberhuizen, 2017
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789059374799

Als geen andere stad in Nederland heeft Amsterdam een Joodse geschiedenis. Ook niet-Joodse Amsterdammers spreken over Mokum, Jiddisj voor ‘plaats’, en dat bewijst wel hoe sterk de wederzijdse verbondenheid is. Ongeveer de helft van alle Joden die zich in Nederland vestigden, woonde in Amsterdam. Voor de Tweede Wereldoorlog waren dat er zo’n 70.000, en de stad werd daarom ook wel het ‘Jeruzalem van het Westen’ genoemd.

Stoutenbeek en Vigeveno brengen nauwgezet de sporen van 400 jaar Joodse geschiedenis in kaart, en die is indrukwekkend, ondanks de krater die werd geslagen tijdens de naziterreur. Uiteraard begint de gids in de oude Jodenbuurt, vervolgens wordt de lezer via onder meer de Plantage en de Pijp naar de Rivierenbuurt geleid. Van de verschillende buurten zijn kaarten opgenomen, zodat het boek ook als wandelgids kan worden gebruikt.

Wil je Joods Amsterdam kopen (doen!!)? Klik op de titel!

The Dying Animal

Philip Roth

New York: Knopf Doubleday Publishing Group, 2002
Aantal blz.: 176
ISBN: 9780375714122

Ook als e-book verkrijgbaar

David Kepesh, grijs en in de zestig, cultuurcriticus op televisie en populair docent aan een New Yorkse universiteit, ontmoet Consuela Castillo, een beschaafde studente van 24, dochter van rijke Cubaanse ballingen. Op slag verandert ze zijn leven in een erotische chaos.
Pas na de seksuele revolutie van de jaren zestig lukt het Kepesh uiteindelijk een ordelijk bestaan op te bouwen. Maar de jeugdige schoonheid van Consuela, "een meesterwerk van wellust", richt hem te gronde. Zijn wereldwijsheid, zijn zelfvertrouwen en zijn verstand laten hem in de steek, en wat begon als een onbekommerd avontuurtje, ontwikkelt zich in acht jaar tijd tot een navrant en tragisch verhaal van liefde en verlies.
Het is verbluffend te lezen hoe uitvoerig het Amerikaanse seksuele panorama van na de jaren zestig in The Dying Animal in kaart wordt gebracht. Opnieuw verknoopt Philip Roth met ongeëvenaarde virtuositeit het lot van zijn personages met de maatschappelijke krachten die ons dagelijks leven bepalen.

Wil je The Dying Animal kopen? Klik op de titel!

Philip Roth (1933-2018) won in 1997 met American Pastoral de Pulitzer Prize. In 1998 nam hij in het Witte Huis de National Medal of Arts in ontvangst en in 2002 werd zijn gehele oeuvre onderscheiden met de Gold Medal in Fiction van de American Academy of Arts and Letters, een prijs die eerder werd toegekend aan schrijvers als John Dos Passos, William Faulkner en Saul Bellow. Hij won twee keer de National Book Award en de National Book Critics Circle Award, de PEN/Faulkner Award zelfs driemaal. In 2005 kreeg The Plot Against America de Society of American Historians' Award toegekend voor "de meest bijzondere historische roman over een Amerikaans thema in 2003-2004."

Cultuur als macht
Cultuurgeschiedenis van Duitsland, 1800-heden

Frits Boterman

Amsterdam: De Arbeiderspers , 2013
Aantal blz.: 1069

Ook als e-book verkrijgbaar

Hoe kon een cultureel zo hoogstaand en ontwikkeld volk als de Duitsers afglijden naar de meest verschrikkelijke barbarij tijdens het Derde Rijk? Deze vraag is niet te beantwoorden zonder aandacht te besteden aan de culturele tradities in Duitsland. Boterman laat zien dat de veelgeprezen Duitse filosofen, schrijvers, intellectuelen, kunstenaars en wetenschappers veel nauwer met de duistere kanten van de politiek verweven waren dan tot nog toe is aangenomen. Een uniek en ambitieus boek, waarvan zelfs in Duitsland geen equivalent bestaat.

Wil je Cultuur als macht  kopen? klik op de titel!

  • Arnon Grunberg is met Bezette gebieden (2020) genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs voor het beste literaire fictieboek van het afgelopen jaar.
  • Op Tzum de recensie van Jessica Durlachers nieuwe boek De stem.
  • Website FiveBooks vroeg Steven Katz, professor Jewish Holocaust Studies aan de Universiteit van Boston, The Best Books on the Holocaust te selecteren. Een bijzondere pagina, want ook anderen hebben keuzes mogen maken uit het brede veld aan Sjoa-gerelateerde onderwerpen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.