Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021

Lezende vrouw met parasol, Henri Matisse, 1921

De codekraker
Het revolutionaire DNA-onderzoek van Nobelprijswinnaar Jennifer Doudna

Walter Isaacson

Utrecht: Spectrum, 2021
Aantal blz.: 596
ISBN: 9789000367085

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Conny Sykora en Rob de Ridder
Oorsponkelijke titel: The Code Breaker, Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race (Simon&Schuster, 2021, ISBN: 9781982115852)

In oktober 2020 ontving biochemicus Jennifer Doudna samen met haar collega Emmanuelle Charpentier de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun doorslaggevende bijdrage aan de ontwikkeling van CRISPR-Cas. Met deze techniek kunnen wetenschappers het menselijk genoom bewerken door te knippen en plakken in DNA-sequenties. Net als de ontdekking van de structuur van DNA in de jaren vijftig door Watson en Crick bracht deze doorbraak een medische revolutie op gang: CRISPR wordt onder andere ingezet bij de bestrijding van corona.

In De codekraker vertelt Walter Isaacson het bijzondere verhaal van Doudna en haar grensverleggende onderzoek. Hij volgt haar wetenschappelijke reis naar de Nobelprijs en laat ons kennismaken met de techniek achter CRISPR en de belangrijke personen in Doudna’s leven en carrière. Ook staat hij stil bij de morele vragen die deze techniek oproept. Waar ligt de grens voor genetische manipulatie? Moeten we willen dat welgestelde ouders hun kinderen perfectioneren? Het resultaat is een belangrijk boek over een van de grootste wetenschappers van onze tijd en de toekomst van de mens.

Walter Isaacson (1952) is hoogleraar geschiedenis aan Tulane University en bekend als auteur van verschillende biografieën die alom worden geprezen. Hij schreef biografieën over onder anderen Steve Jobs, Albert Einstein en Leonardo da Vinci. Daarnaast was hij CEO van het Aspen Institute, chairman van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine.

Twee broers uit Auschwitz
60 jaar zwegen ze. Nu vertellen ze voor het eerst hun verhaal.

Malka Adler

Utrecht: Uitgeverij Mozaïek, 2020
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789023960096

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Ernst Bergboer
Oorsponkelijke titel: The Brothers of Auschwitz (OneMoreChapter, 2020. ISBN: 9780008386122)

Hongarije, 1944. De Joodse broertjes Dov en Yitzhak wonen in een klein dorp in de bergen, afgesloten van de wereld en de oorlog die daar woedt. Maar op een dag stormen de nazi’s het dorp binnen ... Dov en Yitzhak overleven de Sjoa, bouwen een bestaan op in Israël en zwijgen over wat ze meemaakten. Zes decennia later verbreken de broers eindelijk de stilte. Met hun oude buurmeisje Malka praten ze voor het eerst over hun rauwe herinneringen aan de verschrikkingen – opdat het nooit zal worden vergeten.

Malka Adler werd geboren in 1945 in Kfar Chitim, een mosjav met uitzicht op het meer van Galilea, en woont tegenwoordig in Kfar Saba. Ze heeft een MA in onderwijs en opvoeding, behaald aan de Bar Ilan Universiteit en werkt als gezinsadviseur. Daarnaast doceert ze aan het Talpiot College. Na een cursus creatief schrijven - ze was net vijftig jaar - was de liefde voor schrijven geboren. Tot nu toe heeft Malka zes boeken geschreven, waarvan vier over de Sjoa.

Genesis, boek van het begin
Verbond en dialoog - Joodse lezing van de Tora

Jonathan Sacks

Middelburg: Skandalon, 2020
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789492183910
Vertaald door: Hans van der Heiden, Bert van Klaveren
Oorsponkelijke titel: Genesis: The Book of Beginnings (Jeruzalem, Koren/Maggid, 2009. ISBN: 9781592640201)

In dit wereldwijde standaardwerk bespreekt rabbijn Jonathan Sacks de belangrijkste verhalen van Genesis. Hij leest ze door een groothoeklens: hij legt verbanden met de Tora als geheel, met filosofie en wereldgeschiedenis, en met ons persoonlijke leven. Alle hoofdstukken zijn afzonderlijk te lezen.  

Genesis gaat over de leden van een familie. Ze beginnen een reis die nog steeds voortduurt. Gewone mensen die bijzonder worden door hun bereidheid God te volgen. De familie is de basis van ieders leven. Mensen – toen en nu – doen er ervaring op met relaties, boosheid en vergeving. In Genesis verloopt niets eenvoudig of ideaal. Er zijn spanningen en tegenslagen, maar er is ook liefde en zorg. Familiebanden blijken ook boeiende metaforen te bieden voor de relatie tussen mensen en God zelf: vader en kind, bruidegom en bruid, en bovenal blijkt de Bijbelse God geen abstract begrip maar een persoonlijke, nabije God.

De Britse rabbijn, filosoof en theoloog Lord Jonathan Sacks (1948-2020) was een van de belangrijkste religieuze leiders van dit moment. Hij was van 1991 tot 2013 opperrabbijn van het Britse Gemenebest. Sacks schreef meer dan 25 boeken.

Op eind juni verscheen bij uitgeverij bij Cossee de langverwachte biografie Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende. Aangetrokken door het werk en de tegenstrijdigheden van deze internationaal geroemde concertpianiste en schrijfster, heeft Neerlandica  Mieke Tillema zich sinds 2012 beziggehouden met het leven en werk van Ida Simons-Rosenheimer (1911-1960), schrijfster van de in 1959 enthousiast ontvangen en in 2014 met succes herdrukte roman Een dwaze maagd.
Het resultaat is een levens- en werkbiografie met uniek beeldmateriaal die de lezer bovendien verrassende inzichten biedt in de tijd en de epoche van deze stralende, geestige en tragische vrouw.

Vanwege de huidige restricties is er helaas geen open inloop. Meld je daarom op voorhand aan met een mail naar [email protected]. Na ontvangst van je aanmelding krijg je nadere informatie over locatie en aanvangstijd.

Mieke Tillema was op 4 juli 2021 te gast in het VPRO-radioprogramma OVT om te vertellen over haar fascinatie voor Ida Simons (née Rosenheimer). Wie was de vrouw die in de jaren vijftig zo’n geestig en sprankelend boek schreef?

Type:
literair
Wie:
Uitgeverij Cossee
Waar:
Nader te bepalen
Wanneer:
vrijdag 3 september 2021
Tijd:
Nog niet bekend

In het onvolprezen radioprogramma De Taalstaat vertelt columnist en schrijver Frits Abrahams, die de inleiding schreef voor het Verzameld werk van Carl Friedman, in de Taalschat over het werk van deze vaak verguisde en te weinig geroemde schrijfster.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.