Osnat and Her Dove

The True Story of the World's First Female Rabbi

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

Een van de prachtige illustraties die Vali Mintzi maakte voor Osnat and Her Dove.

Osnat and her Dove
The True Story of the World's First Female Rabbi

Sigal Samuel

Hoboken, NJ : Levine Prometheus, 2021
Aantal blz.: 40
ISBN: 9781646140374

In 1590 besloot het Irakese meisje Osnat Barzani dat ze rabbijn wilde worden. In die tijd geloofde bijna iedereen in wonderen, maar dat meisjes zouden kunnen leren lezen, kon niemand zich voorstellen.
Samuel Barzani, de vader van Osnat, was een wijs man en leider van de Joodse gemeenschap in Mosoel, en in huis stonden overal boeken. Osnat wist haar vader over te halen haar te leren lezen, en toen ze eenmaal volwassen was, trad ze in de voetsporen van haar vader en werd zelf een wijze vrouw van groot aanzien. Sommige mensen zeiden zelfs dat ze wonderen kon doen, zoals een aangeschoten duif genezen!
Osnat werd een lichtend voorbeeld voor meisjes én jongens: als je wilt leren kun je in je leven een weg vinden waarvan je nooit had durven dromen.

Voor Jewish Book Council schreef Samuel het artikel The First Female Rab­bi Was Not Who You’d Expect. Op uitgeverswebsite Levine Querido vind je een video waarin de schrijfster zelf over haar boek vertelt.

Sigal Samuel schreef met Osnat and Her Dove een prentenboek voor kinderen in de basisschooolleeftijd. Haar eerste boek is The Mys­tics of Mile End, een verhaal voor volwassenen over een gezin met een gevaarlijke fascinatie voor mystiek. Dat boek werd genomineerd voor de Inter­na­tion­al Dublin Lit­er­ary Award en won een prijs in de Cana­di­an Jew­ish Lit­er­ary Award competitie. Sigal Samuel werkt momenteel voor de Amerikaanse nieuwswebsite Vox en was eerder verbonden aan The Atlantic als redacteur religieuze zaken. Ook schreef ze voor The Forward.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.