Documentaire United we stand

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Op 26 februari zendt de EO de documentaire United We Stand, muzikanten in tijden van oorlog uit. Het is dan inmiddels een jaar na de Russische inval in Oekraïne.

Regisseur David van Tijn volgt de in Nederland wonende Russische celliste Maya Fridman in haar missie om het Oekraïense volk in de huidige oorlog te steunen.

Sinds de Russische inval op 24 februari van vorig jaar is zij maandenlang dag en nacht bezig geweest om een indrukwekkende reeks benefietconcerten te organiseren in de grote zalen in Nederland. United We Stand laat zien hoe de musici de Oekraïners een hart onder de riem willen steken en steunen.

Tikoen olam

Tikoen olam betekent vrij vertaald: de opdracht in het jodendom om de wereld beter te maken. De documentaire toont op ontroerende wijze de actie van enkele van 's werelds meest vooraanstaande klassieke musici. Onder aanvoering van celliste Maya Fridman verzetten musici onder wie pianist Evgeny Kissin, cellist Mischa Maisky en de Oekraïense pianiste Anna Fedorova zich tegen Poetins nietsontziende oorlog in Oekraïne.

Voor de benefietconcerten werkt Maya Fridman samen met Oekraïense én Russische musici als Anna Fedorova, maar ook met de Letse cellist Mischa Maisky en de Nederlandse sopraan Channa Malkin. In de eerste maand brachten deze concerten al meer dan 200.000 euro op voor steun aan Oekraïne.

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat deze oorlog verder gaat dan de uitbreiding van het Russische rijk en misschien wel vooral is gericht tegen de cultuur van Oekraïne, en dus ook tegen de musici. Dit gegeven verandert de rol van de musici in de film: zij zijn niet langer louter degenen die troost brengen met hun concerten, zij vechten op hun manier mee met de Oekraïners.

De documentaire United We Stand is te zien op zondag 26 februari om 15.05 uur bij de EO op NPO 2

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.