Laatste kans: Farao en de Israëlieten

Het oude Egypte en het werkelijke verhaal achter de uittocht uit Mitsrajiem

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

In het bijbelboek Sjemot (Exodus) wordt de uittocht van het volk Israël uit Egypte beschreven. De Israëlieten, die in Egypte als slaven leefden, vluchtten onder leiding van Mozes weg voor de farao. Zij trokken door de Rietzee op weg naar het Beloofde Land. Dat is in het kort wat we ieder jaar in de Haggada lezen tijdens de Sederavond.

Egypte neemt in de Tora een bijzondere plaats in: bijna zevenhonderd keer wordt het land genoemd en het is daarmee het meest genoemde gebied buiten Kanaän.
Veel gebeurtenissen die er over het volk Israël in Mitsrajiem (Egypte) staan beschreven, speelden zich af in de Hyksosperiode en ten tijde van het Nieuwe Rijk, dat wil zeggen tussen de zestiende en de elfde eeuw voor de gangbare jaartelling.

In de drie Zoomlezingen Farao en de Israëlieten vertelt Egyptoloog Huub Pragt over de historische realiteit in het oude Egypte rond de periode waarin de uittocht vermoedelijk plaatsvond.

De lezingen vinden plaats op dinsdag 9, 16 en 23 maart van 19.30-21.30 uur.

Na registratie op onze website krijg je de inloggegevens voor Zoom per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.