Kort nieuws

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media

Gepubliceerd op: 3 november 2022

Dankzij de Azrieli Foundation bestaat sinds 2005 het Holocaust Memoirs Project, waarin de memoires en dagboeken van enkele tientallen overlevenden van de Sjoa die naar Canada kwamen, worden verzameld en bewaard. Het materiaal wordt gedeeld in video's en verschillende digitale media. Lees meer in JTA: A New Project of Survivors’ Stories in Drawings, Letters, and Video Interviews

Halloween is voorbij, maar het pompoenenseizoen is nog maar net begonnen! Thanksgiving is, zeker voor Amerikanen, ondenkbaar zonder allerlei bereidingen waaraan pompoen te pas komt. De zestiende-eeuwse Europeanen maakten kennis met de pompoen omdat die werd gegeten door native Americans en ontkwamen door het eten van dit vreemde ding zelfs aan de hongerdood. De pompoen bleek ook nog eens prima bestand tegen de lange reis terug uit de Nieuwe Wereld. 

En zo belandde het oranje monster uiteindijk in de Sefardische keuken om er nooit meer uit te verdwijnen. Lees dit leuke culinair-historische verhaal in The Nosher: The Secret Sephardic History of the Pumpkin.

Kunstenaar Tirtzah Bassel houdt ervan de kunstwereld op zijn kop te zetten, of liever gezegd: de vertrouwde westerse kunstwereld. De 35 werken die Bassel in haar solo-expositie Canon in Drag laat zien in de Slag Gallery in Chelsea, NY, hebben we allemaal eerder gezien, maar zeker niet in deze vorm. Lees meer in NY Jewish Week/JTA: A Brooklyn artist, raised Orthodox, paints the Western canon in ‘drag’, en bekijk enkele van Bassels werken op de 3D rondgang in de galerie.

Robots are here to stay, wie twijfelt daar nog aan? De Amerikaanse startup Xtend Robotics maakt gebruik van een technologisch platform bestaande uit hardware, software en geavanceerde AI met objectherkenning. Alle elementen passen op elkaar als legosteentjes. Dat betekent dat alle robots die het bedrijf ontwikkelt ten minste tachtig procent identieke componenten bevatten, ongeacht het doel waarvoor ze werden ontwikkeld. Lees meer op JPost: The robots of the future are already here

Toen de burgemeester van Dimona de Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten eind jaren zeventig grootmoedig de kans bood hun intrek te nemen in een verlaten voormalig absorptiecentrum voor immigranten, was het complex compleet vervallen.

Zo erg dat sommige leden van de gemeenschap zich afvroegen of hun leider, de in Chicago geboren Ben Ammi Ben-Israël, wel de juiste beslissing had genomen. De stad zelf was Israëls Hotzenplotz of Timboektoe, een synoniem voor het verre niets. Lees dit prachtige verhaal in Tablet Magazine: African. Hebrew. Israelite.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.