Rebecca of Salerno

A Novel of Rogue Crusaders, a Jewish Female Physician, and a Murder

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022

Rebecca of Salerno
A Novel of Rogue Crusaders, a Jewish Female Physician, and a Murder

Esther Erman

Berkeley, CA: She Writes Press, 2022
Aantal blz.: 264
ISBN: 9781647422479

Ook als e-book verkrijgbaar

Dit boek bouwt voort op het verhaal van Rebecca uit Walter Scott's roman Ivanhoe.

Daarin vertelt de schrijver dat Joodse vrouwen in middeleeuws Engeland niet verliefd mogen worden op christelijke ridders. Evenmin mogen ze gewonde ridders verzorgen en genezen. Maar Rebecca, de beeldschone, sociaal voelende en superintelligente dochter van Isaac van York, doet beide en dat kost haar bijna het leven. Ze wordt door Ivanhoe van de brandstapel gered waar ze als vermeende tovenares had moeten sterven en vlucht met haar vader weg uit Engeland.

In Salerno, in het koninkrijk Sicilië, verwezenlijkt Rebecca haar droom om arts te worden. Ze gaat aan de slag als dokter en trotseert de druk van haar familie om te trouwen met Rafael, de man die haar bemint. Maar dan wordt Sicilië veroverd door de Hohenstaufens en arriveren de kruisvaarders. Daarmee dreigt de tolerante sfeer in Salerno te verdwijnen. Als een rabbijn valselijk wordt beschuldigd van de moord op een kruisvaarder, zetten Rebecca en Rafael zich in voor gerechtigheid en bescherming van de Joodse gemeenschap.

Rebecca of Salerno vertelt een fascinerende geschiedenis over het vreedzaam samenleven van christenen, moslims en Joden en de Schola Medica Salernitana waar vrouwen en mannen samen konden studeren.
Rebecca's levensverhaal  is - zoals zo vaak voor Joden door de eeuwen heen - er een van vervolging, de noodzaak om een gastvrije plek te vinden om te wonen en de noodzaak om te vertrekken als die plek onleefbaar wordt. Rebecca worstelt om de verwachtingen en tradities van de gemeenschap in evenwicht te brengen met haar verlangen naar vervulling - een van de grote uitdagingen waar vrouwen door de eeuwen heen voor staan.

Esther Erman (1947), geboren in Stuttgart als dochter van Poolse Sjoa-overlevenden, was 46 en werkte aan haar proefschrift Mame-Loshen, Immigrants, and the Holocaust: Yiddish in the United States toen ze Ivanhoe en Rebecca ontdekte. Rebecca was misschien wel het eerste positieve Joodse personage in de klassieke Europese literatuur; de weinige Joden die erin voorkwamen, waren schurken. Sir Walter Scotts Rebecca veranderde dat. Ze sprak tot Esthers verbeelding en hield die drie decennia lang vast. Esther vond dat dit fascinerende personage haar eigen verhaal verdiende. 

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.