A Frog under the Tongue

Jewish Folk Medicine in Eastern Europe

Gepubliceerd op: 29 april 2021

A Frog under the Tongue
Jewish Folk Medicine in Eastern Europe

Marek Tuszewicki

Liverpool: Liverpool University Press, 2021
Aantal blz.: 360
ISBN: 9781906764982

Ook als e-book verkrijgbaar

Joden hebben een actieve rol gespeeld in de medische praktijken van de Joodse gemeenschappen in Oost-Europa. Ze combineerden de geneeskundige kennis van de traditionele Asjkenazische cultuur met de erfenis van de middeleeuwse en vroegmoderne geneeskunde. Rabbijnen en gebedsgenezers, Joodse kappers, herbergiers en marskramers, hadden remedies uit de volksgeneeskunde voor allerlei kwalen en boden vanuit de Kabbala en met numerologie, gebeden en magische Hebreeuwse formules aan de zieken en hun families hoop op genezing.
Maar toen nieuwe bronnen van kennis de traditionele wereld binnendrongen, kregen moderne medische ideeën brede steun. Joden werden hofarts voor de adel, en toen de universiteiten voor hen werden opengesteld, kwalificeerden velen zich ook als arts. Geneeskunde bleek een belangrijk rol te kunnen spelen op het gebied van interculturele contacten. 

Joodse historici en wetenschappers die zich bezighouden met volksgeneeskunde vinden in A Frog under the Tongue fascinerende bronnen die niet eerder zijn onderzocht: manuscripten, gedrukte publicaties en memoires in het Jiddisj en het Hebreeuws, maar ook in het Pools, Engels, Duits, Russisch en Oekraïens.
Marek Tuszewicki heeft uit deze documenten tal van therapeutische adviezen, recepten, magische bezweringen, kabbalistische methoden en praktische technieken opgediept, en formuleert ethische overwegingen die een rol speelden bij zijn onderzoek. 

A Frog under the Tongue vult een leemte in de studie van de volksgeneeskunde in Oost-Europa, werpt licht op weinig bekende aspecten van de Asjkenazische cultuur, en laat zien hoe de noodzaak om ziekte te behandelen Joden en hun buren bij elkaar bracht.

Marek Tuszewicki is onderdirecteur van het Instituut voor Joodse studies aan de Uniwersytet Jagielloński in Krakau. Hij doceert en doet onderzoek naar de Jiddisje taal en cultuur van Asjkenazische Joden en hun betekenis voor Joden vandaag de dag.

Voor Polin, het museum voor de geschiedenis van Joden in Polen, maakte hij in het najaar van 2020 de podcast Epidemics in Jewish folklore and folk medicine: The role of magic.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.