Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 8 oktober 2020

Het einde van de liefdesroman

Vivian Gornick

Amsterdam: Nijgh & van Ditmar, 2020
Aantal blz.: 208
ISBN: 9789038808000

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Caroline Meijer
Oorsponkelijke titel: Essays from Approaching Eye Level & The End of the Novel of Love

Het is onmogelijk om nog een roman te schrijven die draait om romantische liefde. Die conclusie trekt Vivian Gornick uit het werk en de levensloop van de schrijvers die ze bewondert. In een reeks kritische essays nadert ze haar gewaagde stelling: liefde, seksuele vervulling en het huwelijk zijn niet meer de metaforische uitdrukkingen van succes en geluk die ze vroeger waren.
Gornick biedt een krachtig inzicht in liefde in het werk van Jean Rhys, Clover Adams, Christina Stead, Willa Cather, Grace Paley, Raymond Carver, André Dubus, en anderen. De intelligentie en eerlijkheid die haar memoires zo karakteristiek maken, past ze in Het einde van de liefdesroman toe op literatuurkritiek.

Vivian Gornick (1935) is de veelgeprezen auteur van een groot aantal boeken, waaronder haar recent verschenen memoir The Odd Woman and the City, en drie essaybundels. Van deze bundels werden The Men in My Life en The End of the Novel of Love genomineerd voor de National Book Critics Circle Award.
Lees meer over Vivian Gornick in the Jewish Women's Archive encyclopedie.

Dingen die ik niet wil weten

Deborah Levy

Amsterdam: De Geus, 2020
Aantal blz.: 176
ISBN: 9789044543896
Vertaald door: Astrid Huisman, Roos van de Wardt
Oorsponkelijke titel: Things I Don't Want to Know

Hoe leef je als vrouw, moeder en schrijfster in een wereld die door mannen is vormgegeven? In dit feministische antwoord op George Orwells beroemde essay 'Waarom ik schrijf' onderzoekt Deborah Levy die vraag. Dit boek vormt het startpunt van een driedelige autobiografie, waarin ze haar leven als veertiger, vijftiger en zestiger chroniqueert in glashelder, geestig proza.

Deborah Levy (1959) schrijft proza, toneel en poëzie. Ze won talloze prijzen en werd drie keer genomineerd voor de Booker Prize.

Acht dagen in mei
De laatste week van het Derde Rijk

Volker Ullrich

Amsterdam: Arbeiderspers, 2020
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789029542005
Vertaald door: Jan Sietsma, Eric Strijbos
Oorsponkelijke titel: Acht Tage im Mai

Duizend jaar zou het duren, maar in mei 1945 is de laatste week van het Derde Rijk aangebroken. Hitler heeft zelfmoord gepleegd, de oorlog woedt voort. Tussen Hitlers dood en de capitulatie liggen acht krankzinnige dagen. Even lijkt alles tot stilstand te komen, maar toch is alles in een ademloze beweging.

Dit boek bevat Volker Ullrichs aangrijpende verslag van de laatste dagen van het naziregime. Een tijdreis langs de capitulatie van Berlijn, de massale vernietiging, de zelfmoordepidemie, de laatste dodenmarsen, de bevrijding van de concentratiekampen, de jacht op de nazibonzen, kortom: naar de ondergang in een wereld vol drama en hoop, angst en geweld.

Volker Ullrich is een vermaard Duits historicus en publicist. Hij is sinds 1990 verbonden aan het Duitse weekblad Die Zeit en heeft tal van invloedrijke publicaties over de Europese geschiedenis van de negentiende en de twintigste eeuw op zijn naam staan.

Nieuwsberichten uit boekenland

  • Donderdagmiddag 8 oktober werd bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor literatuur 2020 is toegekend aan de Amerikaanse schrijfster Louise Elisabeth Glück (1943). Glück is nazaat van Hongaarse Joden die zich rond de eeuwwisseling in New York vestigden.
    De schrijfster wordt geprezen om haar ‘onmiskenbare poëtische stem, die met sobere schoonheid het individuele bestaan universeel maakt’. Lees meer in The Forward: Louise Glück, Jewish poet of classical themes, wins the Nobel Prize.

  • Eind oktober verschijnt bij uitgeverij Amphora Wacht maar. Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel. Schrijvers Esther Shaya en Frank Hemminga deden intensief onderzoek naar de geschiedenis van deze heroïsche verzetsheld, wier naam voortleeft als directrice van de Joodse crèche in Amsterdam.
    Vrijwel gelijktijdig verschijnt bij dezelfde uitgeverij 1943. Het lot van de familie Pimentel.

  • Bij de tiende sterfdag van Harry Mulisch (1927-2010) verschijnen maar liefst vier nieuwe boeken. Bij uitgeverij De Bezige Bij rolt een nieuwe bundeling van reeds gepubliceerde en nog ongepubliceerde aforismen, notities en observaties van de persen, onder de titel Ik kan niet dood zijn (samengesteld door Kitty Saal en Johan Kuiper). Er komt een heruitgave van Mulisch' verhalenbundel Het mirakel, met daarin één pas herontdekt verhaal. Om zeker naar uit te zien: De wondergrijsaard, waarin Onno Blom schrijft over het late leven van Harry Mulisch. In de serie privé-domein (Arbeiderspers) verschijnt Zo'n genie ben je nu ook weer niet, een boek met brieven van Mulisch en zijn ouders, bezorgd door Robbert Ammerlaan.
    Wij komen erop terug!

  • Met gepaste trots meldt de Leo Smit Stichting dat van het boek Vervolgde componisten in Nederland. Verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog (2015) een Duitse vertaling is verschenen. Verfolgte Komponisten in die Niederlanden. Verbotene Musik im Zweite Weltkrieg is uitgegeven door Hentrich & Hentrich Verlag. De inleiding voor deze uitgave is verzorgd door Michael Haas, een internationaal erkende deskundige, publicist en cd-producent op het gebied van vervolgde componisten, werkzaam bij het Exil-Arte in Wenen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.