Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 10 september 2021

Cubic, boeksculptuur van de Italiaanse kunstenares Paola Grizi (Rome, 1968).  My Modern Met had in een vraaggesprek met haar en vroeg onder meer wat haar inspireerde en de betekenis van haar boeksculpturen.

Het nut van Lodesteijn

Levi Weemoedt

Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2021
Aantal blz.: 176
ISBN: 9789038810645

Het is september 1991 en de classicus Lodesteijn is na een tumultueuze ruzie met de staf eindelijk van school af. Maar kan Lodesteijn, satiricus en rasverteller, wel zonder het luisterend oor van een klas? Zit het leraarschap niet in zijn DNA?
Ondanks vele pogingen vindt Lodesteijn geen werk en vullen zijn dagen zich steeds meer met dagdromen. Dat hij in Vlaardingen woont, pal tegenover Pernis, waar het door demonen geteisterde luchtruim dag en nacht sist en blaast en geheime boodschappen doorseint, stelt Lodesteijns geest ook niet geruster.

Dankzij de coronacrisis vond Lévi Weemoedt eindelijk de tijd en de inspiratie om het verhaal waaraan hij zoveel jaar werkte af te maken. Het nut van Lodesteijn is een caleidoscopische novelle, een tragikomisch verslag van Lodesteijns strijd tegen de eenzaamheid, de stilte en het machteloze gevoel van nutteloosheid.

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk (1948), is schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. In de jaren tachtig streed hij samen met Hans Dorrestijn om de titel ‘droevigste dichter van Nederland’. Daarnaast schreef hij de roman De ziekte van Lodesteijn, een ‘minor classic’, aldus de kritiek. In augustus 2021 verschijnt het langverwachte vervolg: Het nut van Lodesteijn. In 2014 verscheen de bundel Met enige vertraging, en in 2018 stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessimisme kun je leren! samen, die vrijwel meteen een bestseller werd.

Chutneys & zuur

Jonah Freud & Noni Kooiman

Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2021
Aantal blz.: 96
ISBN: 9789038809533

Jonah Freud en Noni Kooiman geven veertig recepten voor originele en smaakvolle chutneys en ingelegd zuur, van traditionele favorieten tot creatieve verrassingen. Dankzij de heldere uitleg en receptuur lukt het zelfs de onervaren inmaker om hiermee aan de slag te gaan en een flinke voorraad aan te leggen.

Jonah Freud is eigenaresse van De Kookboekhandel in Amsterdam en culinair columnist voor onder andere het Parool. Jonah schreef diverse kookboeken en verzorgde van veel culinaire boeken de redactie.
Noni Kooiman werkte vanaf haar zeventiende als kok in keukens van diverse restaurants. Zij begon haar carrière in de Parijse bakkerij Rose’s bakery. Terug in Amsterdam werkte zij onder andere bij de restaurants Schiller, Vuurtoreneiland, De plantage en Toscanini.

Ontsnapt uit het Apeldoornsche Bos
De joods psychiatrische inrichting die in 1943 door de nazi’s werd ontruimd

Eli Asser, samengesteld door David en Joosje Asser

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 230
ISBN: 9789064461521

De Joodse komedieschrijver Eli Asser werkte in 1942 als leerling-verpleger in de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch om zo de Arbeitseinsatz te ontlopen. In de fatale nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de inrichting door de nazi’s ontruimd en kon Asser ternauwernood met zijn vriendin Eefje Croiset ontsnappen, vluchtend dwars door sloten en weilanden. De twee doken onder en overleefden tot aan de bevrijding. De gebeurtenissen hadden Asser zo aangegrepen dat hij er na de oorlog slechts in de derde persoon over kon schrijven. In het jaar 2000 schreef hij het toneelstuk Aan de Vooravond, dat daarna als de autobiografische roman Wie maakt me los is gepubliceerd. Deze bundel, samengesteld door Eli’s kinderen David en Joosje Asser bevat deze roman, aangevuld met enkele tot nu toe ongepubliceerde verhalen over de oorlog en haar levenslange gevolgen.


Eli Asser (1922-2019) was scenarioschrijver en kreeg publieke bekendheid met de VARA-radiostrip Mimoza en tv-series ’t Schaep met 5 poten en Citroentje met suiker.
Het toneelstuk Aan de Vooravond gaat over een van de meest ingrijpende gebeurtenissen rond Het Apeldoornsch Bos. Het stuk is pas in 2021 een tiental keren opgevoerd in Apeldoorn in theater Orpheus. Op 12 september 2021 zal na de voorstelling het eerste exemplaar van het boek van Eli Asser worden aangeboden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.