Eden en de gulden regel

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Eden en de Gulden Regel is een virtual reality-ervaring voor jong en oud, voor iedereen die eens door een VR-bril naar de wereld wil kijken en ook nog eens een mooi verhaal wil horen. Een gezegde dat al duizenden jaren bestaat en in culturen over de hele wereld voorkomt is: "Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet." Klinkt simpel, maar is het eigenlijk wel zo makkelijk om je aan deze regel te houden? Door bijzondere ontmoetingen met de wijze leraar Hillel, het bedoeïenenmeisje Mahara, een sprekende wolvin en Robbie de Robot ontdek je als deelnemer aan deze ervaring hoe je beter voor anderen en de wereld om je heen kunt zorgen: een prachtig voorbeeld van tikoen olam dus.

Eden en de Gulden Regel is gemaakt door VR-kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis. Hij werkt met verschillende media, waaronder tekeningen, performances, installaties, video’s en foto’s. Kenmerkend voor zijn oeuvre is dat hij verhalen vertelt door middel van publieksparticipatie, zoals ook hier weer het geval is.
Preis werd geboren in Israël en studeerde in 2013 af aan het Dutch Art Institute. Zijn installaties waren onder andere te zien bij Art Rotterdam, Grace Exhibition Space New York, Museum Quartier Vienna en Scope Miami. In 2019 won Preis de Gouden Leeuw juryprijs voor het beste internationale mediaproject op het Cinekid Filmfestival.

Voor Eden en de Gulden Regel sloeg hij de handen ineen met kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak. Zij won met haar boeken meerdere grote prijzen, waaronder de Gouden Griffel en de Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook schreef ze mee aan de door Fiep Westendorp geïllustreerde gedichtenbundel Mijn huis, jouw huis.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Joods Cultureel Kwartier
Waar:
Kindermuseum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 8 juli 2021 - zondag 26 juni 2022
Tijd:
Dagelijks (ook in het weekend) geopend 10.00 - 17.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.