Avishai Cohen & Yonathan Avishai

Twee muzikale jeugdvrienden 'in concert'

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De concertzalen zijn voorlopig dicht. Dat is vervelend voor muziekliefhebbers, maar gelukkig hebben veel muzikanten, zalen en concertorganisatoren de laatste maanden verschillende alternatieven bedacht. Zo ook het Bimhuis. De jazztempel in Amsterdam heeft een radio- en videokanaal geopend waarop eerder opgenomen concerten terug te beluisteren en kijken zijn. De komende weken raden we steeds een onlineconcert aan van (een) bijzondere Israëlische jazz artiest(en). Vorige week was dat Ziv Taubenfeld’s ensemble Full Sun, deze week zijn het de oude vrienden Avishai Cohen en Yonathan Avishai.

Trompettist Avishai Cohen (niet te verwarren met de gelijknamige bassist) en pianist Yonathan Avishai zijn beiden uitmuntende ambassadeurs voor jazz en treden al jarenlang op in clubs en festivals over de hele wereld, van New York tot Tokio. De twee kennen elkaar al sinds hun jeugd, toen zij nog samen in één huis opgroeiden in Tel Aviv. In 2002 richtten zij het kwartet Third World Love op. Het lyrische pianospel van Yonathan, die tegenwoordig in Frankrijk woont, was al te horen op Avishai Cohens gelauwerde ECM-albums Into the Silence en Cross My Palm With Silver.
Met zijn verbluffende, intens geconcentreerde trompetgeluid improviseert Cohen in de geest van jazziconen als Don Cherry, John Coltrane en Ornette Coleman. In hun splinternieuwe duo spelen ze standards en eigen composities die op een fascinerende manier hun wereldwijde ervaring weerspiegelen. Dit najaar verschijnt hun album Playing the Room op ECM, opgenomen door Manfred Eicher.

Type:
muziek
Wie:
Avishai Cohen & Yonathan Avishai
Waar:
Online, Bimhuis TV
Wanneer:
donderdag 14 januari 2021 - zondag 14 maart 2021
Tijd:
24/7

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.