Ottomaanse Joden en de moderniteit

Klassiekers van de Joodse Studies met Bart Wallet

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

In de tweede lezing van de reeks Klassiekers van de Joodse Studies - jaar III, de Joden van de islam - gaat prof. Bart Wallet in op de Ottomaanse Joden en de moderniteit

Deze keer staat het boek Jews and Muslims, Images of Sephardi and Eastern Jewries in Transition van Aron Rodrigue (1957)centraal, waarin deze in Turkije geboren historicus zijn licht laat schijnen op de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in overwegend islamitische landen.

Betekende de opkomst van de moderniteit ook dat het lot van de Sefardische Joden in het Ottomaanse Rijk verbeterde? Aron Rodrigue verrichte pionierswerk door als eerste de negentiende- en twintigste-eeuwse Joodse gemeenschappen in het huidige Turkije grondig te bestuderen. Daarbij had hij zowel aandacht voor de Ottomaanse politiek ten aanzien van de Joden als voor de interne ontwikkelingen van deze grotendeels Sefardische gemeenschappen. Zijn conclusies zijn verrassend en dragen bij tot een beter begrip van de nog altijd moeizame positie van Joden in Turkije.

Aron Rodrigue (1957) is als hoogleraar verbonden aan het instituut voor Joodse geschiedenis en cultuur aan Stanford University. Professor Rodrigue heeft belangrijk en diepgaand onderzoek verricht naar de geschiedenis en cultuur van de Sefardiem. Voor Jews and Muslims. Images of Sephardi and Eastern Jewries in Transition ontving hij een eervolle onderscheiding van de National Jewish Book Council als de Samuel Toledano Prize van het Misgav Yerushalayim Instituut in Jeruzalem.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.