Kunst en cultuur

Onze keus uit cultureel en maatschappelijk moois, boeiends en belangwekkends

Gepubliceerd op: 28 april 2022

Meisjes in het veld, een tekening van Nelly Toll uit 1943. De in Lvov, Polen geboren Amerikaans-Joodse kunstenares, schrijfster en lerares Nelly Toll (1932-2021) was met haar moeder Rose de enige van hun familie die de Sjoa overleefde na ruim achttien maanden in onderduik te hebben gezeten tot Lvov in 1944 werd bevrijd.

Mirjam van Dam neemt je mee op een muzikale tijdreis naar het New York van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Joodse immigranten, vluchtelingen uit Rusland en omstreken, ontpopten zich in Tin Pan Alley, het centrum van de New Yorkse muziekbusiness, tot componist, liedjesschrijver en/of artiest. In de hoogtijdagen van de jazz droegen zij eraan bij om Broadway en Hollywood met hun theaters en muziekfilmindustrie op de kaart zetten.

Daarbij werkten ze samen met zwarte musici, iets dat in die tijd niet vanzelfsprekend was.

Mirjam van Dam vertelt in haar progamma Jewish Jazz de geschiedenis van populaire nummers als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, ‘I’m Dreaming of a White Christmas', ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ en van talloze tijdloze 'meezingers' die een vaak onvermoede Jiddisje/Joodse achtergrond hebben.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze muziek aan de hand van biografieën, anekdotes en de fantastische muziek van componisten als George en Ira Gershwin, Irving Berlin, Artie Shaw, Benny Goodman en vele anderen.


Op de website van Mirjam van Dam vind je ook de data voor de voorstelling Door de nacht klinkt een lied, waarin Mirjam met Jetta Starreveld en Monique de Adelhart Toorop de geschiedenis vertelt van Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor, drie bijzondere zangeressen die zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog staande wisten te houden.

Type:
muziek
Wie:
Mirjam van Dam
Waar:
In de maand mei in Amsterdam, Zaandam en Haarlem
Wanneer:
zondag 1 mei 2022 - zondag 22 mei 2022
Tijd:
Per locatie verschillend

Het Jiddisj Koor Hejmisj Zain en The Klezmer Society geven op zondagmiddag 8 mei 2022 een concert in de Amstelkerk aan het Amstelveld 10  in Amsterdam.
Het concert begint om 15:00 uur, de kerk is open vanaf 14:15 uur. 
Hejmisj Zain staat garant voor zingen met nesjomme. Er wordt muziek gezongen waarin in tekst en melodie de gein en de weemoed doorklinkt die zo eigen is aan de Jiddisje/Joodse cultuur. 
Een ticket kun je bij de ingang à € 15,- aanschaffen, maar wil je zeker zijn van een plekje, stuur dan een mail aan finance@hejmisjzain.nl.

Foto: Lonneke van der Palen

toneelgroep Amsterdam maakte een voorstelling over de Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955) en zijn gezin. Alle zes kinderen bereiken de top en genieten een sterrenstatus, maar de prijs die ze daarvoor betalen is hoog.

Mann Mann Mann is een intellectuele droomvlucht waarin de persoonlijke brieven van Klaus Mann eindelijk uit de vergetelheid worden getrokken, het niet-kunstzinnige zwarte schaap Monika eindelijk haar zegje mag doen en Thomas Manns boek De Toverberg dienst doet als empathische mediator in een familieruzie. De familie Mann heeft een schatkist vol literatuur en persoonlijke documenten nagelaten. Dat heeft gediend als bronmateriaal voor een grootse, intieme voorstelling over een ziekelijk competitieve familie, gedoemd om te leven in de schaduw van een wereldberoemde vader.

Er zijn nog twee speeldata!

De talentvolle Amsterdams-Israëlische pianist Avishai Darash heeft samen met het Marmoucha Orchestra een nieuw album gemaakt: Andalusian Love Song.  Zelf zegt hij erover: "Dit is mijn beste werk. Ik voel me nu een echte componist, arrangeur én projectleider. Het was mijn droom om deze bijzondere combinatie samen te brengen."

Op het album hoor je bevlogen musici met een passie voor muziek en de diversiteit in de muzikale talen, stijlen en tradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. "Het is mijn liefdesbrief aan Andalusische muziek en een eerbetoon aan de evolutie van die muziek, hoe het klonk en hoe het nu is. Daar heb ik mijn musici ook op uitgekozen: Mohamed Ahaddaf is een master van Andalusische muziek en Shayan Fathi van de flamenco drums."

Andalusian Love Song wordt begin mei gepresenteerd tijdens een concert in het BIMhuis.

Type:
muziek
Wie:
BIMhuis
Waar:
Piet Heinkade 3, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 7 mei 2022
Tijd:
20.30 uur

De Nederlandse kunstenaar Sam Drukker exposeert van 12 mei tot en met 11 juni 2022 bij Galerie Rothschild Fine Art in Tel Aviv. De tentoonstelling draagt de pakkende titel Way of the Gaze. Drukker is al jaren een leidend figuur in de portretkunst van het hedendaags realisme. Wie de recente tentoonstelling van zijn werk zag bij Museum Jan in Amstelveen weet dat de mensen in de schilderijen van Drukker, elk met hun indringende eigen persoonlijkheid, je als het ware aankijken.

Het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni presenteren The Underground, een muzikale theatershow over de kunst van het mislukken. Voor deze "gruizige, geestige en grappige" productie is de oude Sluisfabriek in Drachten veranderd in een spectaculair circus met live muziek, cabaretesk theater en dans.

Type:
theater
Wie:
Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni
Waar:
De Sluisfabriek, Tussendiepen 6, Drachten
Wanneer:
donderdag 5 mei 2022 - vrijdag 22 april 2022
Tijd:
20.30 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.