De Israëlische Schubertiade

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

Een Schubertiade in 1896, vereeuwigd door de Weense kunstschilder Julius Schmid (1854–1935)

Bariton Samuel Berlad met aan de piano Ido Ariel tijdens de Israëlische Schubertiade 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

In Oostenrijk worden al bijna 200 jaar lang Schubertiades gehouden, culturele evenementen waarbij kamermusici liederen en composities van Franz Schubert (1797-1828) ten gehore brengen en zo de geest van de Weense Salon nieuw leven inblazen. Sinds 2007 kent Israël zijn eigen variant: de Israëlische Schubertiade. Inmiddels is dit jaarlijkse evenement zeer populair bij een grote groep Israëlische muziekliefhebbers.

De Israëlische Schubertiade werd opgericht door Daniel Gortler, Raz Kohn, Yossi Schiffmann en Miri Shamir, en vindt elk jaar plaats rond 31 januari, de geboortedatum van Franz Schubert. Sinds een aantal jaren is het repertoire uitgebreid en worden er ook nieuwe werken van Israëlische componisten uitgevoerd, onder wie Gilad Hochman en Moshe Zorman – uiteraard wél geïnspireerd door Schubert.

Dit jaar vond de Israëlische Schubertiade plaats in het Jerusalem Music Center, maar zonder publiek. Gelukkig staat het hele concert integraal op YouTube. In dit onlineconcert presenteren Samuel Berlad (bariton) en Ido Ariel (piano) een selectie van Schuberts liederen. Vervolgens spelen Saida Barlev (viool), Raz Kohn (cello) en Ishai Shaer (piano) een bijzondere uitvoering van Schuberts Pianotrio op.100.

Type:
muziek
Wie:
De Israëlische Schubertiade
Waar:
Online
Wanneer:
dinsdag 16 maart 2021
Tijd:
Dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.