Dochters van het daglicht

Het vergeten verhaal van de Joodse gettomeisjes die in opstand kwamen tegen de nazi's

Gepubliceerd op: 18 maart 2021Julie Batalion

Amsterdam: Ambo|Anthos, 2021
Aantal blz.: 608
ISBN: 9789026344503

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Noor Koch
Oorsponkelijke titel: The Light of Days: The Untold Story of Women Resistance Fighters in Hitler's Ghettos

In de krochten van de British Library stuitte kunsthistoricus Judy Batalion vijftien jaar geleden op een obscuur Jiddisj boekje uit 1946, Freuen in di Ghettos. Deze ‘gettomeisjes’ brachten hun vijanden al flirtend het hoofd op hol, kochten ze om, maar vermoordden ze als het moest in koelen bloede. Ze saboteerden de Duitse spoorwegen, bouwden bunkers en smokkelden wapens, maar droegen ook zorg voor de kinderen en de zieken.

In Dochters van het daglicht brengt Batalion al deze indrukwekkende verhalen samen in een magistraal en meeslepend historisch epos. Middelpunt vormt de hechte verzetsgroep rond de achttienjarige Poolse Renia Kukielka, die haar leven zonder aarzeling in de waagschaal stelt om Hitler te verslaan. Met centrale thema’s als vrouwenverzet, vriendschap en feminisme in oorlogstijd is Dochters van het daglicht van Judy Batalion een boek dat geen lezer onberoerd zal laten.

"Deze geschiedenis van Joodse verzetsvrouwen blijft nog lang nagalmen in je hoofd. Met haar krachtige verhaal geeft Batalion een genuanceerd beeld van geschiedenissen die te snel worden vergeten." – Kirkus Reviews

Judy Batalion groeide op in Montreal, studeerde wetenschapsgeschiedenis aan Harvard en promoveerde in Londen als kunsthistoricus. Tegenwoordig woont ze in New York en schrijft ze voor onder meer The New York Times, Vogue en The Washington Post. Haar debuut White Walls, over de complexe moeder-dochterverhoudingen binnen haar door de Sjoa getraumatiseerde Joodse familie, werd lovend ontvangen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.