Joods Utrecht

Gepubliceerd op: 30 juni 2022

Joods Utrecht

Els Boon, Han Lettinck

Utrecht: Historische Uitgeverij Matrijs, 2022
Aantal blz.: 652
ISBN: 9789053455845

Utrecht sloot lang de poorten voor Joden. Pas in 1789 verleende de stad Joden het recht op inwoning, en met de komst van een eigen begraafplaats en synagoge kon het Joodse leven echt gestalte krijgen. Maar wie waren de mensen die zich in de stad vestigden? Van de eerste sappelaars, die met kruiwagens vol kleine handel uit Maarssen kwamen, tot prof. dr. Leonard Salomon Ornstein, de internationaal befaamde natuurkundige, ruim een eeuw later. Een voorzanger uit Odessa die met melancholieke melodieën de synagoge treurig stemde en zijn jonge opvolger met een kraakheldere stem, die tot in de oorlogsjaren hoorbaar bleef. De cateraar, die met aluminium pannetjes vol koosjere kost door het centrum snelde en de statige advocaat mr. Jakob Hamburger, die met veel liefde zijn gemeenschap leidde. De geschiedenis van Joods Utrecht is de geschiedenis van een kleine gemeenschap, die zich aanpaste, maar zichzelf bleef, in voor- en tegenspoed.

Wie denkt aan Joden in Utrecht, denkt vaak aan slachtoffers, namen in steen gegrift, monumenten waarbij we op 4 mei een krans leggen. Maar de achtergronden bij deze namen gaan vaak verloren; de geschiedenissen en de levens, verhalen van bloei en welvaart, van onderdrukking en herstel. Stilte, al dan niet minachtend of onverschillig, kon Utrecht lange tijd worden verweten. Maar hoewel onderbelicht, is de Joodse geschiedenis van de stad wel degelijk bewaard gebleven en uit vele archieven verrijst nu voor het eerst een breder beeld. Joods Utrecht is een geschreven monument voor een gemeenschap die uitzonderlijke verschrikkingen kende, maar belicht ook juist het Joodse leven van alledag.

Els Boon en Han Lettinck hebben beiden Geschiedenis gestudeerd in Utrecht en boeken geschreven over Joodse gemeenschappen in het noorden van het land zoals Stadskanaal, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Westerwolde en Winschoten. Zeven jaar geleden besloten Boon en Lettinck een boek te schrijven over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Utrecht en daarbij ook de periode voor en na de Tweede Wereldoorlog op te nemen. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.