Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 26 november 2020

  • Jewish Jazz – een concert met een verhaal is een muzikale tijdreis door een niet alom bekend stuk muziekgeschiedenis: de evolutie van jazz onder invloed van Joden en hun muzikale erfgoed. Mirjam van Dam zingt en vertelt, en wordt bijgestaan door een kwartet musici. Jewish Jazz gaat op zondag 29 november in première bij LJG Amsterdam. Meer informatie over de voorstelling op mirjamvandam.nl/jewishjazz.
  • Erich Wolfgang Korngolds opera Die tote Stadt, volgens theater La Monnaie in Brussel "een ingetogen psychothriller, verstild stadsportret en een van de meesterwerken van het Belgische symbolisme", is in november 2020 opgenomen en nu online te bekijken.
  • In mei 1945 schreef de Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) het gedicht Todesfuge, over de verschrikkingen van de Sjoa en concentratiekampen. Het gedicht wordt gezien als dé poëtische ‘vertaling’ van de Sjoa. Todesfuge staat centraal in de tentoonstelling Een graf in de wolken, die vanaf 11 december in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te zien is.
  • In de hal van het Museumcafé van het JHM is de kleine presentatie Levie Zadok en Zwarte Piet: twee karikaturen te zien. Dit is op initiatief van Ewoud Sanders, van wie onlangs het boek Lachen om Levie: Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930) verscheen.
  • Het gerucht doet de ronde dat de eerste twee seizoenen van Shtisel eind december door Netflix worden verwijderd. Serie 3 is al opgenomen (bekijk de trailer op Times of Israel). Eind van dit jaar zijn de nieuwe afleveringen in Israël te zien, wij moeten wachten tot ergens in 2021. Naar verluidt komen de eerste twee series weer terug op Netflix als serie 3 online staat.
  • De Canadese filmmaakster Andrea Dorfman (1968) maakte een prachtige animatie van het gedicht How to Be at Home van de eveneens Canadese singer-songwriter Tanya Davis. Liefdevol, eerlijk en intens laat How to Be at Home (2020) zien dat het leven in coronatijd vaak een echte uitdaging is.
  • Het Global Jewish Pen Pal Program stelt mensen van over de hele wereld in de gelegenheid in contact te komen met een Joodse pen pal (correspondentievriend of -vriendin). Je kunt schrijven op papier maar ook per mail. Je geeft je wensen aan op het formulier op Global Jewish Pen Pal Program. Het programma maakt vervolgens de match, en jij doet de rest!

Tip voor muziekliefhebbers
Neem de tijd om rond te kijken op Basia con Fuoco, het blog van freelance publicist en muziekjournalist Basia Jaworski (Polen/Israël). Onder het motto "Zelfs de mooiste muziek wordt minder mooi, als je het met niemand kan delen" bespreekt ze muziek en musici in alle denkbare vormen.
Speciale aandacht heeft Basia voor Joodse muziek. Daar vind je namen en klanken van vroeger én van nu. Waar mogelijk heeft ze een link naar Spotify toegevoegd.
Toen er in de verste verte nog geen corona te bekennen was, had ze een gesprek met de Amerikaanse dirigent Michael Tilson Thomas dat resulteerde in een fascinerend portret. En recenter schreef Basia Tussen goden en demonen, waarin ze leven en werk van de Amerikaanse bas-bariton George London (1920-1985) bespreekt.

Basia is te vinden op Facebook/Basia con fuoco - voor de meest actuele toevoegingen aan het blog kun je dus daar ook terecht.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.