Elk boek is een gevaar
Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache
Gepubliceerd op: 15 september 2022

Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache
Andreas Burnier
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789029544368
Catharina Irma Dessaur, Ronnie van Dijk, Atara, Reinier of Andreas Burnier heeft net zoveel namen als dat ze levens leidde. Met een ongekende honger naar kennis werkte de Joodse Burnier als hoogleraar criminologie in het katholieke Nijmegen en publiceerde ze als romancier, essayist en dichter. Ze schreef openhartig over homoseksualiteit en verdwaald zijn in een vrouwenlichaam, ontketende vele malen verhitte debatten over euthanasie en abortus en sprak zich autonoom en moedig uit over feminisme, discriminatie, genetische manipulatie en de relatie tussen spiritualiteit en wetenschap. Tegelijkertijd werd Burnier geteisterd door angsten die hun oorsprong vonden in de oorlogsjaren: tussen 1942 en 1945 zat ze op zestien verschillende adressen ondergedoken.
Andreas Burnier (1931-2002), schrijver van een veelbekroond oeuvre, baarde opzien met autobiografische romans als Een tevreden lach, Het jongensuur en De litteraire salon, en essaybundels als De zwembadmentaliteit en De droom der rede.
Ronit Palache (1984) studeerde journalistiek. Palache werkte drie jaar bij Weekblad Elsevier, tien jaar in de literaire wereld en, tot de show stopte, voor televisieprogramma Pauw. Ze publiceerde drie boeken, waarvan twee bloemlezingen: Ontroerende Onzin, de joodse identiteit in het Nederland van nu (2016, Uitgeverij Prometheus), Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, een bloemlezing uit het werk van journalist Ischa Meijer in de prestigieuze Privé-domeinreeks van de Arbeiderspers (2020) en Bange mensen stellen geen vragen (Arbeiderspers 2020), een bloemlezing uit het werk van Renate Rubinstein, die in 2020 dertig jaar was overleden. Op 13 september 2022 verschijnt Elk boek is een gevaar. In deze bloemlezing staat het werk van schrijver en criminologe Andreas Burnier (1931-2002) centraal. Daarnaast maakt Palache de podcasts Het Leesvirus en Taboe (samen met Corine Koole) en werkt ze aan haar promotieonderzoek over religieuze uittreders in Nederland.