Laatste kans: Het geheim van de tijd: de Hellenistische periode

De tweede lezing in de serie Joodse filosofie

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022

Hoe denk je over iets wat je niet kunt zien, horen of voelen? Voor de moderne mens is tijd de tijdlijn waarlangs zich gebeurtenissen in het verleden hebben afgespeeld. Tijd is 'vroeger', 'nu' en 'morgen en daarna', gemarkeerd door data die in het maatschappelijke leven of je eigen leven een betekenis hebben.

Griekse filosofen overdachten het begrip 'tijd' als iets wat oneindig is, maar waarbij wel sprake is van ordening en logica.
Sporen van deze gedachtegang zijn teruggevonden in Joodse wijsheidsteksten die werden aangetroffen in de grotten van Qumran.

Voor de gewone mens zijn zulke abstracte ideeën niet gemakkelijk te volgen, maar in de lezing Het geheim van de tijd, de tweede lezing in onze serie Joodse filosofie, begeleidt docent Arjen Bakker je door de gedachtewereld van de Joodse filosofie in de Oudheid en laat hij zien dat die invloeden onderging van Griekse wijsgeren.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.