Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois waarvoor je in deze coronatijd niet per sé de deur uit moet

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

Yiddishe Mama, van Boris Shapiro (Lvov, 1968). de kunstenaar maakte alija in 1991, en ging studeren aan het Beer Sheva College of Art. Lees meer over deze kunstenaar op de website van Leviim Galery.

Het Joods Nationaal Fonds (JNF) plant al sinds 1901 bomen in Israël, en iedereen die via het JNF een boom plant in Israël, krijgt daarvoor een certificaat.
Nieuw bij het JNF is het kindercertificaat, bedoeld om cadeau te geven voor een geboorte, een bar of bat mitswa of een bijzondere verjaardag. Daarom organiseert het JNF een bomentekenwedstrijd! De mooiste tekening komt op het kindercertificaat, en de winnaar krijgt ook nog een prachtige prijs! Op de website van JNF staat precies hoe en wat.

TAPiR, The Amsterdam Picture Room, is een initiatief van de Amsterdamse fotografe Bettiena Drukker. "Een plek voor fotografen, voor lezingen, exposities, workshops, kleine bijeenkomsten, voor alles wat met fotografie te maken heeft. Het is klein, knus, en laagdrempelig." Niet alleen is er een blog, TAPIR heeft ook een YouTube kanaal en organiseert online evenementen.
Tickets daarvoor koop je op Eventgoose.

Jochem Boodt onderzoekt met hulp van Stadsarchief-medewerker Peter Kroesen een eigenaardige vervalsing in een doopregister uit 1755. Hierdoor heeft een Joodse Amsterdammer de Tweede Wereldoorlog kunnen overleven.
Het verhaal is te lezen op Geschiedenislokaal Amsterdam. Lees meer over deze bijzondere vervalsing op de website van het stadsarchief.

Valse Voorouders

Het Joods Museum in Berlijn is, net als de rest van Duitsland, nog steeds gesloten. Daarom heeft het museum zijn toevlucht genomen tot een Online Showcase, een indrukwekkende digitale presentatie van activiteiten en evenementen, zowel actuele als uit het verleden, waar je moeiteloos geruime tijd in kunt ronddwalen. 


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.