Wat het hele dorp wist

Het zwijgen van een Joods oorlogskind

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

Wat het hele dorp wist
Het zwijgen van een Joods oorlogskind

Hanneke de Jong

Gorredijk: Uitgeverij Noordboek, 2022
Aantal blz.: 136
ISBN: 9789056159306

"Eigenlijk zijn er twee beginnen", zegt opa. "Eén waarin ik van niets wist, het leven accepteerde zoals het was, en één waarin ik helemaal opnieuw moest beginnen. Daarna was alle anders."

In Wat het hele dorp wist maken we kennis met Lion. Die woont in Israël. Voor zijn zestiende verjaardag mag hij met zijn moeder en opa op vakantie naar Nederland. Daar groeide opa op in Friesland. Lion heeft vaak gevraagd naar opa’s leven van toen, maar antwoord kreeg hij nooit. De geschiedenis van zijn grootvader heeft iets te maken met de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen een peuter, dus hoe zit dat precies? Misschien kan hij dat vertellen als hij terug is in zijn oude dorp. Maar als Lion ziet hoe moeilijk opa het heeft met dat verleden, vraagt hij zich af of deze reis wel zo’n goed idee was.

De Friese schrijfster Hanneke de Jong (1952) kreeg in 2020, ter gelegenheid van 75 jaar Nederland bevrijd, het verzoek een Fries kinderboek te schrijven dat zou gaan over de jeugd van Louis Godschalk, geboren in 1942 in Amsterdam en als peuter ondergedoken in een dorpje vlakbij Sneek. Nu woont hij in Israël. Koos Boorsma schreef in 2018 een biografie over hem (Wie ben ik?) waar ze veel informatie uit kon halen. Via de mail had ze contact met Louis Godschalk en Koos Boorsma. "Ik mocht alles vragen over gebeurtenissen of emoties die voor mij niet duidelijk waren. In het Friestalige boek voor groep 7 en 8 kon ik niet alles kwijt wat ik had willen vertellen; ik dacht dat ik dat in een jeugdboek wel zou kunnen. Daarom heb ik het boek niet vertaald maar herschreven voor oudere jeugd vanaf 14 jaar (of volwassenen). Het werd geen boek dat alleen over de oorlog ging maar vooral over de gevolgen ervan, voor de overlevers en voor hun kinderen en kleinkinderen."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.