Lintjesregen 2022: vele Joodse Nederlanders onderscheiden

Een lintjes-tsunami over Joods Nederland

Gepubliceerd op: 28 april 2022

Op de dag voor Koningsdag regent het weer lintjes: ruim drieduizend Nederlanders hebben een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij. Onder hen zijn ook Joodse Nederlanders. Als vanouds waren er relatief veel ‘Joodse lintjes’, waarbij in Amstelveen 17 mensen verblijd werden met een onderscheiding. Erik Meijer en Marcel Mock, die beiden bij Crescas betrokken zijn (geweest), werden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de hoofdstad kreeg Sjoa-overlevende Rudie Cortissos een lintje. Hij maakte indruk tijdens het proces tegen Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

Ook in de mediene waren er onderscheidingen. In Gouda ontving vrijwilliger Lea van Coeverden een onderscheiding en in Den Haag was er een lintje voor historica Corinne Glaudemans.

Geridderd
Een van de meest opvallende ‘Joodse lintjes’ van dit jaar werd uitgedeeld in Amsterdam aan Rudie Cortissos, Sjoa-overlevende en Joods bestuurder. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) speldde hem in het Concertgebouw het lintje op. Cortissos heeft zich binnen de Portugees-Israëlietische Gemeente (PIG) zijn hele leven ingezet op diverse niveaus en geledingen, zowel intern als extern. Tussen 1968 en 2004 vervulde hij verschillende bestuursfuncties bij het kerkgenootschap. Tot op heden is hij nog steeds actief met het vertellen van zijn verhaal in de samenleving en het informatie geven aan media over de Snoge, het jodendom en de Sjoa.

Cortissos wordt door het huidige PIG-bestuur omschreven als "één van de grote pilaren van onze gemeenschap die zich altijd en overal en voor iedereen inzet tot op de dag van vandaag." Los daarvan was hij ook op andere vlakken zeer actief. Van 1970 tot 1998 zat hij in de Raad van Afgevaardigden en was hij secretaris hoofdbestuur oud-studentenvereniging op Nyenrode. Ook was hij twintig jaar lang bestuurslid van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie. In 2009 was Cortissos een van de 21 Nederlandse mede-aanklagers in het Demjanjuk-proces in München, de bewaker van het vernietigingskamp Sobibor. Het Demjanjuk-proces leidde tot het geven van gastlessen op scholen. In 2021 heeft hij tijdens de Sjoa-herdenking in Amsterdam een toespraak gehouden.

Lees verder op de website van Jonet en zie wie er nog meer een koninklijke onderscheiding in ontvangst mochten nemen.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.