Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020

Vrijdagavond 3 oktober begint Soekot, het Loofhuttenfeest. Zeven dagen lang wordt herdacht dat het Joodse volk door de woestijn trok op weg naar het Beloofde Land. Ze sliepen in tenten of hutten. In de moderne tijd bouwen Joden overal ter wereld zulke tijdelijke onderkomens en leven daar tot het einde van Soekot.


  • "The oldest Jewish tradition of all: Protest", schrijft journalist Sam Lehman-Wilzig in een blog op de dag dat de Israëlische regering grote demonstraties verbiedt. Lees verder in Times of Israel.
  • Lea Koenig heeft al een aantal Joodse kookboeken op haar naam staan. Nieuw van haar hand is The Chicken Soup Manifesto. Lees over dit vloeibare goud in Tablet Magazine het artikel Liquid Gold.
  • Om te voorkomen dat de nazi's haar levenswerk zouden confisqueren, verstopte de Praagse beeldend kunstenaar Gertrud Kauders haar tekeningen en schilderijen op de zolder van een huis aan de rand van de stad. Lees meer op Radio Free Europe/Radio Liberty in het artikel Hidden From The Nazis, Murdered Jewish Artist's Trove Of Paintings Discovered In Prague House.
  • Gewoon omdat het zo heel erg mooi is: een filmpje gevonden op Facebook van de wereldberoemde Russische balletdanseres Diana Vishneva. De muziek is Gayatri Mantra, uitgevoerd door Deva Premal.
  • In het kader van verbluffende berichten: in de nieuwbouwwijk van Beth Shemesh zul je geen straatnamenbordjes vinden met de volledige namen van vrouwen die van betekenis zijn geweest voor de Joodse geschiedenis. Lees verder in The Jerusalem Post.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.