Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Eenmaal per jaar komen tienduizenden mensen bij elkaar in de Black Rock Desert in Nevada voor het Burning Man Festival. Dan wordt Black Rock City gebouwd, een stad waar kunst, zelfexpressie, gemeenschapszin en zelfredzaamheid een tijdelijk thuis vinden. Iedereen is welkom in deze smeltkroes van creativiteit. 

En dan is er opeens The Forward, die in het artikel Burning Man is back. Get ready for a 1,000-person Shabbat bash in the desert iets Joods weet te vinden in dit roemruchte festival.

"Wie denkt dat Burning Man een bacchanaal is, een modern Sodom en Gomorra in de woestijn, heeft het mis", zegt Zvika Krieger (39) die dit jaar bij de sjabbatsdienst betrokken is.
Anderzijds: het Joodse volk heeft in feite het woestijnbacchanaal uitgevonden - denk maar aan de dans om het Gouden Kalf. Maar de woestijn is ook de plek waar de nakomelingen van Abraham hun spirituele hoogtepunt bereikten en de Tien Geboden ontvingen en waar het Joodse volk als natie werd gevormd. Een Joods kamp op Burning Man verbindt het profane met het spirituele en is zowel historisch als cultureel zinvol, ook al zorgt het voor praktische problemen.

Romeins wapentuig uit 70 vdgj dat werd ontdekt bij opgravingen in  de Russian Compound in Jeruzalem, levert na zorgvuldig onderzoek het onomstotelijke bewijs dat Josephus' beschrijvingen van een veldslag in de buurt van de derde verdedigingslinie van de stad feilloos kloppen. Josephus' geschiedschrijving is heel persoonlijk en kleurrijk én een van de zeer weinige bronnen uit die tijd. Lees verder in Proving Josephus: Research on Roman ballistics confirms Second Temple battle account in Times of Israel.

In tijden waarin ook brood steeds duurder wordt en verspilling en eten weggooien echt not done is, geeft de Britse The JC een recept voor bagels die over de datum heen zijn. Hoewel het woord 'recept' niet echt van toepassing is, als je Recipe: Bagel chips leest.
En een tip van Crescas-redacteur Raya: hetzelfde kun je ook doen met Nederlands stokbrood - dat is veel dichter van structuur dan het chique Franse van de gespecialiseerde bakker.

Bij voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw te bouwen winkelcentrum in het Britse Norwich werden in 2004 menselijke resten aangetroffen in een oude put. Na uitputtend DNA-onderzoek is nu duidelijk dat het hier gaat om het gebeente van zeventien Asjkenazische kinderen en volwassenen die tijdens een gruwelijke pogrom op 6 februari 1160 om het leven werden gebracht.
Lees meer in The Jerusalem Post: Skeleton examinations reveal 1000-year-old antisemitic violence

En wéér mag Israël naar de stembus ... Op 1 november is het zover. CIDI deed alvast wat voorwerk en zag dat het Israel Democracy Institute in de aanloop naar de opkomende stembusgang heeft onderzocht welke factoren van invloed zijn op het stemgedrag van de Israëli’s. Wie het dagelijks leven in het land een beetje bijhoudt, weet dat het ook daar economisch niet best gaat, en dat de sjekel een stuk minder waard is geworden. Economie lijkt de belangrijkste factor te worden. 

De strijd zal daarbij ook gaan tussen Yair Lapid, die zich wil inzetten voor een nieuwe toekomst, of Bibi Netanjahoe, de man die daar niets van wil weten.
Lees Wordt economie het belangrijkste thema van de aankomende verkiezingen? op CIDI.nl.


OP 30 oktober, daags voor de verkiezingen, besteedt Crescas tijdens een evenement ruim aandacht aan dit belangrijke politieke moment. In een van de komende nieuwsbrieven meer informatie hierover.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.