U wordt door niemand verwacht

Nederlandse Joden na kampen en onderduik

Gepubliceerd op: 7 april 2021

U wordt door niemand verwacht
Nederlandse Joden na kampen en onderduik

Michal Citroen

Amsterdam: Alfabet Uitgevers, 2021
Aantal blz.: 448
ISBN: 9789021340067

Ook als e-book verkrijgbaar

In het najaar van 1945 kwam de grootvader van Michal Citroen terug uit Auschwitz. Veel later vertelde hij haar hoe afschuwelijk de eerste jaren na de oorlog voor hem en zijn landgenoten waren geweest: "De Nederlanders hebben zich schunnig gedragen." Eenmaal thuis op vaderlandse bodem was er voor de meeste Joden geen aandacht, geen begrip en geen opvang. Behalve door het schamele restant van de Joodse gemeenschap zelf, werden zij door niemand verwacht. Waren de Joden eigenlijk nog wel welkom in Nederland? Twintig jaar geleden publiceerde Michal Citroen dit opmerkelijke boek, waarin zij op basis van talloze gesprekken met direct betrokkenen antwoord geeft op deze vragen en een onthutsend beeld schetst van de behandeling die Nederlandse Joden na hun terugkeer uit de kampen of onderduik ten deel viel.

Uitgebreide en herziene editie van dit standaardwerk uit 1999.

Met een voorwoord van Jessica Voeten, dochter van Marga Minco.

Michal Citroen studeerde geschiedenis en is al lange tijd verbonden aan het geschiedenisprogramma OVT op Radio 1. Op dit moment werkt zij aan een groot boek over de onderduik van de Joden tijdens de Duitse bezetting.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.