Dubbel zondebok

Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Dubbel zondebok
Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Piet Hagen

Amsterdam: Arbeiderspers, 2022
Aantal blz.: 712
ISBN: 9789029542623

In Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Zij werden vanaf de eerste dag van de bezetting ontslagen en vervolgd, als eerste slachtoffers van het naziregime. Velen werden gedeporteerd en omgebracht. Als journalist én als Jood stonden zij bovenaan de zwarte lijst. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda, die hen brandmerkte als ‘leugenpers’.
Nadat Joodse journalisten door de Duitse bezetter waren uitgeschakeld, werd de voltallige Nederlandse pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Sjoa stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders.

Dubbel zondebok is een belangrijk historisch overzichtswerk, dat kan worden gelezen als een waarschuwing nu antisemitisme, complottheorieën en nepnieuws weer krachtig oplaaien. Tevens is het een monument ter nagedachtenis aan de vele Joodse journalisten die Nederland rijk was.

Piet Hagen (1942) is een Nederlandse journalist en non-fictie schrijver. Hij begon zijn loopbaan als redacteur van Trouw in 1967. Later was hij docent en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht (1983-1995), hoofdredacteur van De Journalist/Villamedia (1995-2002) en columnist van NRC Handelsblad (2003-2005). Sinds 2002 is hij fulltime auteur van boeken over geschiedenis. Hij publiceerde eerder Journalisten in Nederland (2002) en Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra (2010), die werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en werd bekroond met de Joast Halbertsmaprijs. In 2018 verscheen het lovend ontvangen overzichtswerk Koloniale oorlogen in Indonesië.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.