Bookish People

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022

Bookish People

Susan Coll

New York: Harper Muse, 2022
Aantal blz.: 336
ISBN: 9781400234097

Ook als e-book verkrijgbaar

Het verhaal speel zich af in de periode kort na de afgrijselijke nationalistische demonstratie in  Char­lottesville, Vir­ginia. Sophie Bernstein, de eigenaresse van een onafhankelijke boekhandel in Washington, DC, trekt het niet meer. Ze rouwt om de dood van haar man; Jamal, haar favoriete bedrijfsleider is vertrokken om rechten te gaan studeren; winkelassistente Florence is ontslagen vanwege onbetamelijk gedrag; haar enige kind geeft haar geen enkele steun; er is gedoe met klanten en de toestand van de wereld wordt ook steeds grimmiger, En wat moet ze met het aanbod om haar winkel te verkopen? Te veel ballen die ze dagelijks in de lucht moet zien te houden.
Achterin de winkel heeft Sophie voor zichzelf een hoekje gecreëerd waar ze zich, hoopt ze, af en toe kan terugtrekken van al het gedoe. Zelf noemt ze het onderduiken, naar voorbeeld van Anne Frank. Ten tijde van de fatale hartaanval van haar man had hij gesproken over Otto, de vader van Anne Frank, wat Sophie ertoe bracht Het dagboek van Anne Frank te herlezen.

Ondertussen heeft de beroemde dichter Raymond Chaucer een nieuwe bundel gepubliceerd, maar geruchten dat hij schuldig zou zijn aan de zelfmoord van zijn vrouw hebben geleid tot annuleringen van zijn publiciteitstournee langs boekwinkels. Sophie is de enige die hem de gelegenheid wil geven zijn bundel te presenteren en zich te rehabiliteren. Maar bevreesd voor negatieve reacties van haar klanten vraagt Sophie aan Clemi, de evenementencoördinator van de winkel en tevens aspirant-romanschrijfster en dochter van een beroemde literaire agent, om Raymonds optreden af te zeggen. Clemi vermoedt echter dat de dichter wel eens haar biologische vader zou kunnen zijn - nu heeft ze de kans om daar achter te komen.

Bookish People leest als een kaleidoscoop die wordt bevolkt door tal van bizarre wezens, van een schildpad die Kurt Vonnegut Jr. wordt genoemd tot een kapotte stofzuiger die door Sophie wordt aangesproken met Querk III. Misschien moet je zoeken naar wat al die karakters met elkaar verbindt, maar uiteindelijk is het allemaal behoorlijk vermakelijk.
Susan Coll is de huidige voorzitter van de PEN/Faulkner Foundation. Ze is de voormalige directeur evenementen en programma's van boekhandel Politics & Prose in Washington DC, waar ze nu deel uitmaakt van het evenemententeam. Bookish People is haar zesde roman.
Onder haar volledige naam Susan Keselenko Coll schrijft ze onder meer voor Moment Magazine

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.