Symposium: kinderen uit de Joodse crèche

Gepubliceerd op: 8 juni 2023

Op donderdag 22 juni 2023 organiseren het Verzetsmuseum en uitgeverij Amphora Books een symposium over de Joodse crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplaats waar Joden werden vastgehouden voordat zij werden gedeporteerd naar doorgangskampen zoals kamp Westerbork. Alle kinderen tot 13 jaar werden bij aankomst van hun ouders gescheiden en naar de crèche tegenover de schouwburg gebracht.

In de crèche zette directrice Henriëtte Pimentel, samen met de beheerder van de schouwburg Walter Süskind en de administrateur Felix Halverstad een plan op om kinderen te laten onderduiken. Daarmee konden zij worden gered van deportatie. Een aantal kinderverzorgsters uit de crèche speelden daarbij een belangrijke rol. Op deze manier zijn 500 tot 800 kinderen gered.

Op het symposium vertellen tal van onderzoekers over het bijzondere werk van de medewerkers van de Joodse crèche. Ook een aantal van de kinderen die in deze Amsterdamse kinderopvang terechtkwamen en zo overleefden, komt aan het woord.

Locatie: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam
Entree: 25 euro, of 15 euro voor Vrienden Verzetsmuseum en houders van Museumkaart of Stadspas. In de prijs is ook een kopje koffie/thee inbegrepen en het boek Harry & Sieny, Overleven in verzet en liefde.

Aanvang: inloop vanaf 14.30, het programma begint om 15.00 uur en duurt tot 17.30. Kaarten kun je reserveren op de website van het Verzetsmuseum.

Foto: Privécollectie erven Gea Hemminga-Venem, via uitgeverij Amphora Books

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.