What's So Funny? A Cartoonist's Memoir

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

What's So Funny?
A Cartoonist's Memoir

David Sipress

Boston: Mariner Books, 2022
Aantal blz.: 336
ISBN: 978-0358659099

Ook als e-book verkrijgbaar

Een wrang en briljant geobserveerd portret van een jonge striptekenaar aan het begin van zijn loopbaan en zijn Upper West Side Joodse familie in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.
Sipress groeide op in West 79th Street, ging naar de Horace Mann High School en bracht de zomers met zijn tamelijk disfunctionele familie door aan het strand in Neponsit, Queens. Nat Sipress, die als kind uit Oekraïne emigreerde, was eigenaar van de chique juwelierszaak Revere Jewelers aan 61st Street en Lexington Avenue. Davids moeder, Estelle, had een dagtaak aan de zorg dat haar man zich nergens zorgen over hoefde te maken. "Zoals veel Upper West Side Reform Joodse families in de jaren 1950", schrijft Sipress, "vierde de familie zowel Chanoeka als Kerstmis, waarbij ze zongen wat voor de jonge David klonk als "dek de zalen met takken challah."

Cartoons tekenen is een serieuze zaak, laat David Sipress in deze innemende en vaak ontroerende memoires zien. Sipress heeft niet alleen een hartverwarmend zelfportret van zichzelf als kunstenaar gemaakt, hij schrijft met intense toewijding én ongezouten eerlijkheid over het gecompliceerde leven in het gezin Sipress.
What's So Funny? brengt je aan het lachen en breekt soms ook je hart.

David Sipress (1947) studeerde geschiedenis en startte het Master's Program in Sovjet Studies aan Harvard. Na twee jaar besloot hij iets heel anders te gaan doen en ontwikkelde zich als cartoontekenaar. "Dit lijkt misschien een vreemde overgang", zegt hij, "maar voor mij is het altijd heel logisch geweest. Als kind wist ik al dat ik kunstenaar wilde worden, en dan vooral een die met humor werkt." Sipress' eerste cartoon werd gepubliceerd in de Boston Phoenix, de krant waarvoor hij nog steeds wekelijks cartoons levert. Als snel volgden Playboy en The Washington Post als afnemers. In 1997 plaatste The New Yorker voor het eerst een cartoon van zijn hand. Groter succes was nauwelijks denkbaar - Sipress' ouders zagen aanvankelijk niets in zijn carrièreswitch. Vader Nat Sipress leefde lang genoeg om het goede nieuws van David te horen, maar niet lang genoeg om de cartoon gedrukt te zien. In What's So Funny?" beschrijft Sipress de gespannen relatie tussen veeleisende ouders en een zoon wiens dromen niet overeenkwamen met die van hen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.