Crescas in het seizoen 2022-2023

Een programma met voor elk wat wils

Gepubliceerd op: 18 augustus 2022

Zoals ieder jaar hebben we de cursussen en evenementen ook nu weer thematisch bijeengezet.

Het programma rust in het lesseizoen 2022-2023 op drie hoofdpijlers: filosofie, geschiedenis en levenskunst, met literatuur, taal, kunst&cultuur en jodendom als vaste thema's daardoorheen gevlochten.

Taal is vanaf dit seizoen ondergebracht in het Crescas Taleninstituut. Je vindt er, naast diverse cursussen Modern Hebreeuws ook Jiddisj en Bijbels Hebreeuws. Nieuw is de cursus Ladino, die op een wel heel bijzondere manier wordt gegeven: met gedichten en muziek! Enkele taalcursussen beginnen al op 21 september.

Geschiedenis vind je om te beginnen in de nieuwe vijfdelige lezingenreeks die Bart Wallet onder het kopje Klassiekers van de Joodse studies zal geven. Dit jaar belicht hij in zijn altijd weer boeiende verhalen De toekomst van de Joodse studies. De lezingen vinden plaats op vijf avonden in november en december.
Met Daniël Metz wandel je langs de Diamantgracht door de geschiedenis van Amsterdam als de belangrijkste diamantstad van de wereld, en hoe het de Asjkenazische en Sefardische Joden in het Amsterdam van de zeventiende eeuw verging, wordt verteld in de zevende Jaap Sajetlezing van het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.

Filosofie komt aan de orde in de Lezingenreeks Joodse filosofie. De lezingen bieden een overzicht van de bekendste filosofen uit de Joodse geschiedenis in de klassieke oudheid, de middeleeuwen, de nieuwe en de moderne tijd. De eerste lezing behandelt Het geheim van de tijd,, een blik op de filosofie in de Hellenistische periode. Aandacht ook voor de befaamde Frans-Litouwse filosoof Emmanuel Levinas in de lezing Levinas en de Talmoed.

Levenskunst is een breed begrip en vormt het overkoepelende thema dit seizoen. de workshops die je hier vindt zijn alle nieuw voor Crescas. Een kleine greep: een workshop over de Israëlische verdedigingstechniek krav maga, een inleiding in betekenis en toepassing van het Enneagram, De kunst van het onthaasten, een minicursus mindfulness en een lezing waarin je kunt leren jezelf onvatbaar te maken voor Fake News.

Jodendom heeft, naast Parasja en haftara op de vrijdagochtend en Joodse levensvragen, drie bijeenkomsten waarin hedendaagse maatschappelijke thema’s besproken worden aan de hand van korte films van jonge Israëlische cineasten ook Jodendom voor dummies, een drieluik over de Joodse religie waarin historicus Bart Wallet, docent rabbinica Leo Mock en museumconservator Lisa de Goffau je, elk vanuit hun eigen vakgebied, wegwijs maken in de Joodse religie.

Literatuur komt aan de orde in een tweetal Leesclubs waarin werk van Joodse en Israëlische schrijvers wordt gelezen en besproken, en leven en werk van schrijfster, criminoloog, feministe (en medeoprichter van Crescas) Andreas Burnier staan op 21 september centraal in een Literaire Salon met Ronit Palache.

Kunst en cultuur kom je tegen in een lezing over Kunst in antieke synagoges, de drie Museumwandelingen in samenwerking met JMW en de lezing Hoe wordt het Joods Cultureel Kwartier geleid? waarin JCK-directeur Emile Schrijver vertelt over de maatschappelijke positie van musea en het JCK in het bijzonder.

Leiderschap, het hoofdthema van het vorige seizoen, wordt in 2023 voortgezet in een aantal bijeenkomsten onder de titel Van studie naar carrière: leiderschap in de praktijk. Naast een aantal verplichte modules zijn er ook twee facultatieve modules waar je uit kunt kiezen.
In het verlengde hiervan bevinden zich de twee rondetafelgesprekken Toekomstperspectief in onzekere tijden, waarin hoogst actuele kwesties centraal staan.

In een zo gevarieerd programma is overlap van thema's onvermijdelijk: zo kun je de lezing Het slot: Kafka als filosoof zowel onder Literatuur als onder Filosofie rangschikken, de Jiddisje leesgroep valt onder Taal maar ook onder Literatuur, Tatoeages en Tanach hoort bij Jodendom, evenals de tweede Leo Levie lezing De mystiek van het Hebreeuwse alfabet, die ook bij Kunst en cultuur past. Welkom in sjoel is ook een grensgeval: deze bezoeken aan drie Amsterdamse synagoges op drie vrijdagochtenden past zowel onder Jodendom als onder Kunst en cultuur.

En verder?
Een hands-on workshop op zondag 18 september om 14.00 uur gewijd aan de Hamsa, de ultieme geluksamulet, een tweetal bijeenkomsten over het ontstaan en de betekenis van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam, met daaraan gekoppeld een bezoek aan het gedenkteken, een lezing over Parabels en journalist Salomon Bouman komt De demografische veranderingen in Israël toelichten.

Neem de tijd om het complete cursusprogramma door te kijken. We hebben in bovenstaand overzicht nog lang niet alles genoemd, en je vindt vast iets van je gading!
Inschrijven kan vanaf vandaag, 19 augustus!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.